Kiszelly Zoltán
Kiszelly Zoltán politológus

Zuglói momentumok

Zugló miatt borul az ellenzéki összefogás? Két listán indul az ellenzék? Végül csak sikerül kicselezni Gyurcsányt?

Mindenki nyugodjon meg, az ellenzék továbbra is Gyurcsány Ferenc irányítása alatt készül a választásra, most éppen a Momentum elnökének kamaszkori lázadását látjuk. Olyan ez, mint az óvodában, amikor a kisgyerek nem akarja megenni a spenótot és hisztizik. A dadus mosolygó arccal nézi a gyermekes lázadást, amely idővel elül és a gyerek végül csak megeszi a spenótot. Eszi, nem eszi, nem kap mást. Fekete-Győr András sem.

A Momentum 31 éves elnöke pelyhedző szakálla ellenére sem tűnik tapasztalt politikusnak, pláne nem államférfinak. Pártja leginkább abból él mint eddig az LMP és a Jobbik, hogy a 2010 előtti világot elutasító ellenzékiek tőlük várják a Gyurcsány-Apró érdekkörtől és csatolt részeitől mentes nyugatos és szabad Magyarországot. A kis naivak.


Az látszik, hogy a Momentumban a nők hordják a nadrágot, ezért a pártelnöknek a választás előtt erőt kell mutatnia és egy online rendezvényen miniszterelnök-jelöltté választatta magát. A jelölést azonban egy sokadik ellenzéki botrány árnyékolta be, most éppen Zuglóban.

Miután a DK jelöltet indítana Hadházy Ákos korábbi választókerületében, a hobbipilótát politikai deszantosként ledobták Zuglóba, ahol igencsak felkavarta az állóvizet. Jobb helyet aligha találhatott volna, Karácsony Gergely a “Ha visszamegyek Zuglóba, akkor elásnak” mondattal menekült az általa korábban irányított kerületből. A 2020-as szerencsi időközi választásnál Hadházy utólag utalt csak a jobbikos jelölt ügyeire, most viszont előre támad.

A Momentum nem a fő riválisát, a DK-t, hanem a gyengébb ellenfél MSZP-t támadta be. Fekete-Győr András már korábban vitába keveredett Ujhelyi István szocialista EP-képviselővel arról, hogy kettejük közül ki követelte korábban a felelőtlen nyitást. Most a szocialisták zuglói potentátja, Tóth Csaba került célkeresztbe.

Azt még nem tudjuk, hogy a Momentum-MSZP vita egy ellenzéken belüli valódi konfliktus kezdete-e, amelynek végén az ellenzéki pártok a Momentum és a DK köré csoportosulva két külön listán indulnak. Ebben az esetben a 2018-as képlet ismétlődne meg, amelyben az ellenzék egy része megpróbálna megszabadulni a bukott baloldaltól és Gyurcsány Ferenctől. A DK közösségi médiában hiperaktív elnöke viszont nem arról híres, hogy hagyná magát félreállítani.

A zuglói momentumok után még számos belharc várható az ellenzék térfélen, ám ezek csak amolyan kamaszkori lázadások. A Jobbik, LMP mellett a Momentum is olyan mélyen benne van Gyurcsány zsákjában, hogy onnan már nem mászik ki.

(Kép forrása: itt.)