Megyery Gerda
Megyery Gerda politológus

Vona Gábor videóblogol

A bukott pártelnök közzétette várva-várt videóblogjának első gyöngyszemét. A közel hat perces felvétel számos tanulságot rejt magában, ezekből szemezgetünk – a teljesség igénye nélkül – a továbbiakban.

1. Vona Gábor ma is pont annyira tartja magát a szavához, mint azt sorozatos pálfordulásai során az elmúlt években megszokhattuk. Így jutott el a Magyar Gárdától a Spinoza Házig, a szélsőjobbtól Heller Ágnesig, az EU-s zászlóégetéstől Brüsszel dicsőítéséig. A Jobbik egykori elnöke a HVG-nek adott interjújában leszögezte: az első videója ugyan politikai jellegű lesz, pártpolitikával azonban nem fog foglalkozni. Ehhez képest Vona első vlogjában közel annyit szerepel Orbán Viktor, mint maga Vona.


2. Vona Gáborból továbbra is hiányzik a politikai innováció képessége. Első videóblogjában egy olyan témával foglalkozik, amit Orbán Viktor miniszterelnök vezetett be a politikai közbeszédbe, ráadásul bő négy évvel ezelőtt: az (il)liberális demokrácia kérdéskörével.

3. Vona Gábor nem tud szabadulni attól a rossz liberális szokástól, hogy politikai ellenfeleivel szemben mindig egy felsőbb / külső hatalomhoz fellebbezzen. Juncker bizottsági elnök, Merkel kancellárasszony, Soros György „filantróp üzletember” és Sargentini képviselőasszony nem váltak be, így Vona Gábor – a blaszfémia határát feszegetve – Jézus második eljövetelétől várja az Orbán-kormány leváltását. Vona víziójában Jézus belelapoz a kormánypárti napilapokba, megnéz egy Bayer Zsolt előadást, illetve belepillant Rogán Antal mindennapi politikai tevékenységébe. Mindezt Vona a kocsijában ülve, a visszapillantón himbálózó rózsafüzéren megcsillanó napfényben adja elő, ami még groteszkebbé teszi a képet.

4. Vona Gábor még mindig nem találta ki, hogy kik alkotják az ő célközönségét és mi is az ő mondanivalója (azon túl, hogy az Orbán-kormány rossz). A vlog műfaja ugyan fiatalos, de egy bukott pártelnök előadásában az egész szürreálissá válik. A demokrácia mibenléte emelkedett téma lenne, de Vona állandó pártpolitikai kiszólásai a pátosz illúzióját is lerombolják.

5. Az elmúlt években láthattuk, ahogyan Vona kereste a helyét a családi életében, a hitében vagy éppen a vallott értékeiben. Most épp műfajokat próbálgat. Vona Gábor egy igazi kutató szellem, aki továbbra is keresi önmagát.