Máthé Áron
Máthé Áron történész

Viszonzást várunk

Ukrajna és a nemzetközi szervezetek egész hada a Krím-félsziget annektálásától kezdve felkarolta a krími tatárok ügyét, és a kisebbségi jogaikról beszélt. Most viszont az ukrán országgyűlés olyan törvényt fogadott el, amely ellehetetleníti a kárpátaljai magyar közép- és felsőfokú oktatást. Mindezt egy olyan nemzet tagjaival szemben, amelynek anyaországa mindig kiállt az ukránok ügyéért.

1989-től Magyarország folyamatosan fogadta az akkor még a Szovjetunióhoz tartozó Ukrán SZSZSZK legfelső szintű küldöttségeit – de facto elismerve Ukrajna függetlenségét.


1991. decemberében a függetlenségi népszavazás után Magyarország volt az első nemzet, amely jogilag is elismerte Ukrajna függetlenségét. Az első ország voltunk, amely nagykövetséget nyitott Kijevben.

1991-1993 között ratifikálták a két ország közötti alapszerződést – az elsőt, amelyet Ukrajna más országgal kötött.

1991 és 2017 között a magyar diplomácia – a kormányok pártállásától függetlenül – folyamatosan azon dolgozott, hogy a két ország közötti kapcsolatok elmélyüljenek, és hogy Ukrajna integrálódjon az euroatlanti együttműködésbe.

2003. november 24-én a magyar parlament egyhangú határozatot hozott, amelyben az 1932-1933. évi ukrajnai nagy éhínséget, holodomort az ukránok elleni, a sztálini rezsim által elkövetett népirtásnak nyilvánította.

2014-től, a Majdan-mozgalom sikerétől kezdve nemcsak a diplomáciában, hanem más módon is támogatta Magyarország Ukrajnát.

Sebesült ukrán katonák gyógyítását és rehabilitálását végeztük.

Segélyszállítmányokat küldtünk.

Ukrán gyerekek üdülhettek Magyarországon.

Elsőként indítottuk meg a gázszállítást, amikor Ukrajna keletről érkező gázellátását elzárták.

2016-ban az ukrán külügyminiszter így nyilatkozott: „„Nagyon hálás vagyok magyar barátainknak az Ukrajna függetlenségének és szuverenitásának biztosításához nyújtott következetes politikai támogatásért. Külön elismerés illeti ebben a tekintetben Magyarország miniszterelnökét és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, beleértve az (Oroszország elleni) szankciók fenntartását a minszki megállapodások teljesítéséig”

Magyarország kiállt az ukránok uniós vízummentességéért. „Magyarország továbbra is elkötelezetten támogatja Ukrajna európai integrációs törekvéseit, és elfogadhatatlannak tartja, hogy az Európai Unió még mindig nem adott vízummentességet az ukrán állampolgároknak” – mondta a magyar külügyminiszter. Ukrajna nemrég meg is kapta a vízummentességet.

Most viszonzást várunk.

(Kép forrása itt.)