Megyery Gerda
Megyery Gerda politológus

Vereség pezsgőbontással

Ha az ellenzék elveszít egy választást, akkor ünnepel. Vágyvezérelt beszéd a „reményt adó vereségről”.

A solymári időközi önkormányzati választást követő ellenzéki reakciók alapján azt gondolhatnánk, hogy liberális választási győzelem született a hétvégén. A valóság azonban az, hogy a kormánypártok jelöltje szerezte meg az önkormányzati mandátumot: Dalos Attila, a Fidesz-KDNP jelöltje a szavazatok több mint abszolút többségével (56,8 százalék) győzött. A bevándorláspárti ellenzék – DK, Együtt, LMP, MSZP, Párbeszéd, Momentum – által támogatott „független” jelölt, Kárpáti Zsuzsanna (42,7 százalék) alulmaradt a kormánypárti indulóval szemben.


Mindebből az ellenzéki politikusok azt a következtetést vonták le, hogy elérkezett az idő a koccintásra. Mint akik jól végezték dolgukat, közleményekben, nyilatkozatokban veregették vállon egymást. A Fodor Gábor vezette Liberálisok közleményben fejezték ki gratulációjukat, hiszen – szerintük – az időközi választás eredménye (az ellenzék veresége) is azt bizonyítja, hogy a „demokrata ellenzék képes lehet leváltani az Orbán-kormányt”. A szebb napokat látott szocialisták „remény adó” eredményt vizionáltak. Az MSZP a vasárnapi voksolásból arra következtetett, hogy tavasszal a 106 körzet többségében bukni fog a Fidesz, hiszen a „közös indulás a győzelem forgatókönyve”. Szigetvári Viktor a választás tanulságaként megállapította, hogy „a Fidesz legyőzhető”. Hasonlóan optimista volt az bevándorláspárti ellenzék jelöltje, Kárpáti Zsuzsanna is: „Csapatommal bebizonyítottuk, hogy nincs előre lefutott választás.”

Mégis, a helyi MSZP-s Bárány Balázs (aki egyben a párt országos elnökségének is tagja) mondatai azok, amelyek a legpontosabban leírják az ellenzék állapotát, szűk négy hónappal a parlamenti választás előtt: „ha van olyan, hogy reményt adó vereség, hát ez bizony az.”

A közlemények szintjén tehát javában folyik a nagy ellenzéki összeborulás: mindegyik párt a közös indulásra buzdít, hiszen, mint láthattuk, ez rendkívül sikeres taktika. De milyen ellenzéki összefogásról beszélhetünk valójában? Hiszen mindössze annyi történt, hogy a bevándorláspári ellenzék pártjai elbújtak egy „független” jelölt mögött. Ez nehezen vethető össze azzal a forgatókönyvvel, amelyikben a Demokratikus Koalíció szavazóinak Apáti Istvánra, az LMP-seknek Molnár Gyulára és a jobbikosoknak Vadai Ágnesre kell szavazniuk.

Ha az ellenzék a vasárnapi fejleményeket reménykeltőnek értékeli, akkor nyugodtan magukévá tehetik Pürrhosz király mondását: még egy ilyen győzelmet, és elvesztünk.  

 

(Kép forrása itt.)