Lánczi Tamás
Lánczi Tamás politológus

Véleményterror Svédországban

Szűk egy hónappal a parlamenti választások előtt a kormányzó svéd szociáldemokraták megkezdték a Facebook cenzúrázását. A cél, hogy kiszűrjék az „értelmetlen és/vagy problémás” politikai kampányokat.

Ez a gyakorlatban nem jelent mást, mint a bevándorlásellenes ellenzéki erők és a velük szimpatizáló választópolgárok kommunikációjának megbénítását a közösségi médiában. A kormány infrastrukturális minisztere, a zöld párti Peter Eriksson elismeréssel illette a Facebook segítőkész hozzáállását. Egy minapi rádióinterjúban úgy fogalmazott: a választást „veszély fenyegette”, de a Facebook „megtartotta a kormánynak tett ígéretét”.  A miniszter azt is elmondta, hogy a Google-t és már online szolgáltatókat is megpróbálta abba az irányba terelni, hogy a politika, az állam is szabályozhassa közösségi médiát, és eltávolíthassa a kéretlen bejegyzéseket.


Hogy miről is állapodott meg konkrétan a svéd kormány és a Facebook? Egy közvetlen forródrót létrehozásáról a szocialista pártközpont és a Facebook illetékes munkatársai között, amelynek segítségével a párttitkárok azonnal jelenteni tudják a „problémás” tartalmakat. A módszer már ismerős: az elnökválasztás előtt a Facebook közel 30 000 francia felhasználót törölt.

A közösségi média politikai cenzúrája az utóbbi időkben egyre forróbb téma Svédországban. Legutóbb a kormányzó szociáldemokrata párt náci és rasszista gyökereit bemutató videót tiltotta le a Google, amelyet bevándorlásellenes Svéd Demokraták készítettek.

Eriksson miniszter arra kérdésre, hogy ez a film is a „problémás kampányok” kategóriájába tartozik-e, illetve hogy a pártközpont hívta-e fel rá a Google figyelmét, már nem kívánt válaszolni.

Mindezt szigorúan a liberális demokrácia védelmében.

 

(Kép forrása itt.)