Szabó Dávid
Szabó Dávid külpolitikai szakértő

Varsói gyors újratöltve?

Miközben Magyarország miniszterelnöke bejelentette, hogy 2017-ben nem kíván a köztársasági elnöki székért indulni, ellenben készen áll rá, hogy 2018-ban ismét a miniszterelnökségért méresse meg magát, hivatalossá vált, hogy Lengyelország elnökét 2015. szeptemberétől Andrzej Dudának hívják. A jelenleg ellenzékben politizáló Jog és Igazságosság (PiS) párt 45 éves politikusának győzelme némi változást jelent a lengyel politika status quojában – a lényegesebb kérdések azonban az őszi szejm- és szenátusi választáson dőlnek el.

A lengyel és a magyar politika vonatkozásában hosszú hagyománya van a kölcsönös egymásra tekintgetésnek: hol a posztkommunistákat kisöprő varsói gyorsot reméljük megérkezni Budapestre (jelentem: 2010-ben megtörtént, és a menet azóta is töretlen); hol pedig lengyel barátaink fejezik ki az igényüket az Orbán-féle budapesti gyors Varsóba robogása iránt. Bár ez utóbbi hangok az elmúlt egy-két évben átmenetileg gyengültek, éppen Duda sikerében érhető tetten, hogy az Orbán-kormány válságkezelési és gazdaságélénkítési modellje, a gazdaságpolitika egyes elemei kifejezetten népszerűek legnagyobb régiós partnerünknél is.


A legizgalmasabb kérdés az, hogy a külpolitikai téren továbbra is hazánknál radikálisabb álláspontot képviselő PiS képes lesz-e ősszel törvényhozási többséget szerezni. Ebben az esetben ugyanis a magyar recept több elemét élesben is tesztelhetné Lengyelország, illetve a külpolitikában számíthatnánk a magyar konzervatív politika által tartósan és szilárdul támogatott regionális együttműködések, mint a Visegrád Csoport felértékelődésére. Tény ugyanis, hogy jelenleg nagyon hiányzik Kelet-Közép-Európából a teljes súlyával a régió felé forduló lengyel külpolitika.

(Kép forrása: itt.)

Az elnökválasztás a Fidesszel azonos pártcsaládba tartozó Polgári Platform (PO) számára is fontos tanulságokat hozott. A lengyel politika nagyágyúja, Donald Tusk távozása az Európai Tanács élére látható űrt hagyott maga után a szabadelvű-konzervatív oldalon. Ne feledjük, hogy a lengyel választók a posztkommunistákat rég a történelem szemétdombjára száműzték, így a politikai küzdelem fő törésvonala két, alapvetően jobboldali értékrendű párt között húzódik. Kérdés, hogy a jelenleg kormányzó formáció ősszel képes lesz-e a kulcsjátékos Tusk nélkül választást nyerni. Vagy épp ellenkezőleg, a lengyel választók többsége az alapvetően sikeres kormányzati gazdaságpolitika és a kormányzó elit látványos uniós megerősítése ellenére egy társadalompolitikailag konzervatív, a nemzeti önrendelkezést a középpontba állító erőre adja a voksát az ősszel?

Honnan jön és hová tart a legújabb varsói gyors?