Lánczi Tamás
Lánczi Tamás politológus

Ungváry Krisztián és a gyűlöletkeltés esete

Ungváry Krisztián saját állítása szerint „az írástudó felelőssége” miatt aktuálpolitikai eseményt kell, hogy kommentáljon, könyveinek, tudományos munkásságának szentelt Facebook-profilján.

(Ungváry Krisztián, történész.)

A kommentár szövegét szerkesztett formában a HVG is átvette. A kérdés csak az: vajon írástudói felelőssége miatt kellett egy szándékosan felelőtlenséget propagáló viccpárt mellé állnia? Az alábbiakban tekintjük át Ungváry csúsztatásokat vagy direkt hazugságokat tartalmazó állításait.


1. Állítás: „Nem szokásom aktuálpolitikai eseményeket ezen az oldalon kommentálni”

Csúsztatás: Lehet, hogy a könyves oldalán nem szokott, de a privát oldalán igen, legutóbb a Bayer-ügyben nyilvánult meg, korábban pedig például a Donáth-szobor ügyében. Önmagát a higgadt, tudományos munkának szentelő embernek beállító mondatról van szó, miközben Ungváry előszeretettel mond véleményt aktuálpolitikai ügyekben.

 

2. Állítás: „aktuálpolitikai

Úgy látszik, Ungváry egyáltalán nem érti a helyzetet. A vasárnapi népszavazás nem aktuálpolitikai kérdés, hanem stratégiai, közös nemzeti ügy.

 

3. Állítás: „Ez a népszavazás téves kérdésfeltevésen alapul.”

Nem lehet tudni, hogy Ungváry tudja-e értelmezni a feltett kérdést, egyszerűen tájékozatlan, vagy direkt hazudik. A kérdésfeltevés teljesen egyértelmű, és a jelenlegi európai helyzetben éppen helyénvaló, hiszen az idei évben másról sem hallottunk az Unió egyes meghatározó politikai szereplőitől, mint hogy a migránsokat át kell venni, a „szolidaritás” fogalmára hivatkozva.

 

4. Állítás: „…gyűlöletkampánnyal párosul”

A tények bemutatása miért lenne gyűlöletkeltő? A kormányzati csatornákon tényeket közölnek.

 

5. Állítás: „az alapszerződés értelmében Brüsszel előírhatta volna”

Ungváry nem csak történészként szeret ex katedra kijelentéseket tenni (amiket elvbarátai nyomására esetleg visszavon, mint a Ságvári-ügyben), de most már a jog területén is tévedhetetlenül ítél. Holott a kötelező betelepítési kvóta kérdése egy folyamatban lévő per tárgyát képezi. A perben ráadásul a magyar álláspont – mértékadó jogászok szerint is – jó eséllyel győzelemre kerülhet. Várjuk meg tehát az Európai Bíróság döntését az ügyben!

 

6. Állítás: „…de ettől egyébként is visszalépett.” [az Unió a migránsok kötelező betelepítésétől]

Nem, nem lépett vissza. 2015/1601 Európai Tanácsi határozata elfogadta és kötelező érvényűvé tette valamennyi tagállam számára az áthelyezési kvótákat. Magyarország és Szlovákia ezért indított keresetet az Európai Bíróságon. Ráadásul az Európai Bizottság idén májusban egy állandó és kötelező betelepítési mechanizmusra tett javaslatot. A javaslat szerint minden egyes át nem vett bevándorló után közel 80 millió forint büntetést helyez kilátásba.

 

7. Állítás: „egy nulla forintból induló civil kezdeményezés”

Nulla forint, tetszetősen hangzik, de valóban nulla forintot jelent például az óriásplakáthelyek átengedése?

 

Összefoglalva: Ungváry Krisztián vagy szándékosan hazudik, gyűlöletkeltő céllal, vagy pedig nincs kognitív képességeinek teljes birtokában.

Vajon a szerző egyszer is elgondolkozott azon, hogy állítólagos „konzervativizmusa” ellenére miért mindig – kivétel nélkül – a balliberális oldallal ért egyet?