Kiszelly Zoltán
Kiszelly Zoltán politológus

Újra nekifutnak a kvótának

A 2015-ös események ismétlődését látjuk: “humanitárius vészhelyzetről” és “európai szolidaritásról” beszélnek. Szerintük egyébként is csak kisszámú migráns önkéntes szétosztásáról lenne szó.

Négy éve azonban pontosan láttuk, hogy a végén mindebből – akár egy többségi szavazással – kötelező szétosztás és hipp-hopp, akár másfél millió migráns is lehet.

Kísérteties a hasonlóság. Négy éve is a tengeren lejátszódó “humanitárius vészhelyzetről” beszéltek, amit valójában az embercsempészekkel összejátszó NGO-k generálnak azzal, hogy elhitetik a jobb életet kereső fekete-afrikaiakkal: érdemes vízre szállniuk, mivel előbb-utóbb kimentik őket és eljutnak Európába. Az embercsempészek ezért kétezer eurót kérnek.

Most a pálfordulást bemutató Horst Seehofer (CSU) német szövetségi belügyminiszter a kötelező önkéntes kvóta fő szószólója, pedig tavaly, 69. születésnapján még annak örült, hogy “Migrációs mesterterve” keretében egyszerre 69 afgánt toloncoltak haza. A bajor politikus most teljesen Merkel kancellár nyitott kapuk politikáját követi, megágyazva ezzel a CDU/CSU - Zöldek koalíciójának.

Újraírnák a Merkel-Erdogan migránspaktumot.


Seehofer előbb Merkelt parafrazálva értetlenségét fejezte ki, hogy belügyminiszterként miért kéne bocsánatot kérnie azért, ha (kvótajavaslatával) a megfulladás elől ment meg embereket? Majd szeptember 23-án Máltán megadta az új kvóta kezdőlökését: száz, a tengerből kimentett emberből Francia- és Németország visz 25-25 főt. Olaszországban marad további tíz, így már csak negyven embert kéne szétosztani. Erre tesznek most kísérletet. Emlékeztetésül: A Juncker-képlet alapján Magyarországnak száz emberből kettő jutna és az előző baloldali olasz kormányok idején három év alatt hatszázezer fekete-afrikai érkezett Olaszországba.

Hivatalosan azért akarják a kötelező önkéntes kvótát, hogy ne kelljen minden egyes migránstaxi kikötése esetén a szétosztásról dönteni. Az persze fel sem vetődik bennük, hogy Matteo Salvini előző olasz belügyminiszter politikáját és a józan ész szavát követve be se engedjék a migránstaxikat Európába, vagy biztonságos észak-afrikai kikötőkbe irányítsák azokat.

Az új kvóta – egyelőre – csak az olasz kikötőkbe érkező illegális migránsokra vonatkozna, ám már megjelentek az első javaslatok, amelyek egy ilyen kvótát kiterjesztenének a görög szigetekre és a spanyol partokra érkező jövevényekre is.

Négy éve is így kezdték: kezdetben csak 1300 migránst kellett volna hazánknak befogadnia, amit hipp-hopp további 120 ezer ember “önkéntes” európai szétosztása követett. A belügyminiszterek tanácsa – többségi szavazással – az önkéntes kvótát kötelezővé tette, majd amikor Magyarország és Szlovákia, illetve Lengyelország az EU Bíróságán támadta meg a döntést, az “érzékenyített” bírák elfogadhatónak tartották a kötelező szétosztási mechanizmust. Az volt a szerencse, hogy lejárt a migránsok szétosztására adott kétéves határidő és a többi ország sem iparkodott az átvétellel.

Most újra nekifutnak a kötelező kvótának és ne legyenek kétségeink: a múltkori hibákból tanulva, sokkal rafináltabb módon teszik, hiszen továbbra is a migráció leple alatt akarják a tagállamok szuverenitását csorbítani.

 

(Kép forrása: itt.)