Megyery Gerda
Megyery Gerda politológus

Trendforduló?

Talán 2014 lehet a fordulat éve. A régóta várt demográfiai fordulaté.

Az Európai Unió szinte minden országa demográfiai problémákkal küzd. Habár az Unió népessége még ma is gyarapszik, ez a növekedés elsősorban a bevándorlásból táplálkozik. A demográfiai problémák már középtávon is társadalmi és gazdasági válsághoz vezethetnek: a munkaképes korosztály arányának csökkenése ugyanis aláássa a gazdasági növekedés lehetőségeit.


Hazánkban a tartósan alacsony születésszám és a magas halálozási ráta következtében a népességszám csökkenése 1982 óta tart, 2011-re a 10 milliós lélektani határ alá került a magyar népesség. A rendkívül kedvezőtlen folyamat csak egyféleképpen állítható meg: magas születésszámmal. 

A KSH néhány nappal karácsony előtt publikálta legfrissebb demográfiai felmérését, amely alapján a születésszám növekedése és a halálozások számának csökkenése következtében az elmúlt évben mérséklődött a magyarok természetes fogyása. A Statisztikai Hivatal adatai szerint 2014 első tíz hónapjában a tavalyi év azonos időszakához képest 2,7 százalékkal több gyermek született és 1,9 százalékkal csökkent a halálozások száma. Mindennek eredményeként a természetes fogyás üteme mérséklődött, a korábbi 3,8 ezrelékről 3,3 ezrelékre. A gyermekvállalási kedv növekedésével párhuzamosan a házasságkötések száma is nőtt, a 2013-as adatokhoz képest 3,7 százalékkal.

Az idei év javuló adatai azt mutatják, hogy a kormányzati családpolitikának, a családtámogatási intézkedéseknek fontos szerepük lehet a demográfiai problémák leküzdésében. Látható, hogy a kormány a szűkös erőforrások ellenére is a maximumot igyekszik adni a gyermeket vállaló, gyereküket iskolába járató, munkából élő családoknak. A 2014-es számok biztatóak, de majd 2015 mutatja meg, hogy az idei javulás trendforduló volt-e, és sikerül-e pozitív pályára állítani népesedési folyamatainkat.