Kiszelly Zoltán
Kiszelly Zoltán politológus

Titkosszolgálati propaganda

A balliberális propagandamédia régi-új módszerekhez nyúl. Most éppen “oknyomozásnak” hívják a kémkedést.

Emlékeznek még az Ibiza-ügyre? Mint cseppben a tenger mutatja a második legősibb szakma aktuális módszereit. 2017 nyarán egy agent provocateur szőke ciklon csapdát állít az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) akkori vezetőinek, majd egy ibizai villában titokban filmre veszik kötetlen beszélgetésüket. A James Bond filmekbe illő forgatókönyvet akár titkosszolgálatok is írhatták volna, ám a történet kijátszása ha lehet, még izgalmasabb. A német “közszolgálati” ZDF egyik “humoristája” egy díjátadóra telefonálva pedzegeti, hogy azért nem tud személyesen megjelenni, mert éppen Ibizán bulizik egy orosz oligarchanővel. Akkor még senki sem értette a célzást, ám “pont” a 2019-es EP-választás előtt a német Spiegel és Süddeutsche Zeitung feloldja a talányt, és lehozza a videó kompromittáló részeit. Az addig esélyesnek számító FPÖ a botrány miatt rosszul szerepel a választáson, az EP bevándorlás ellenes csoportja Ausztriából emiatt kevesebb mandátumhoz jut.

Figyeljük a mintát és a munkamegosztást. “Valakik” szorgos méhecskeként összegyűjtik az információt, majd kiemelve a kompromittáló részeket, a média és a közvélemény számára könnyen emészthetővé teszik azt és kijátsszák a sajtónak.

Összerakták a morzsákat.


A Navalnij-ügy annyiban számít újnak és mintaszerűnek, hogy immáron szappanopera-szintre viszi a propagandát. Hősünk túlélte az elméletileg halálos vegyifegyver-támadást, aminek csak örülhetünk. A britek vegyi fegyveres esetekhez való vonzódásától (lásd Tony Blair és az iraki tömegpusztító fegyverek esetét), illetve a Szkripál- és Navalnij-ügy körüli számos kérdőjeltől most tekintsünk el. Akit érdekel, utánaolvashat.

Ami érdekes, az az időzítés. A Navalnij-ügy “egészen véletlenül” akkor robbant, amikor az Északi Áramlat 2 gázvezeték építése véghajrájába ért. Ezt követően egy “oknyomozó” oldal “nyilvános” telefonhívás- és repülőgép utas listák alapján rekonstruálta, hogy kik lehettek az orosz titkosszolgálat kommandójának tagjai. 

Alapesetben a történet itt véget is ért volna, ám a XXI. század elején divatos sorozatok logikájához illeszkedve jön egy csavar: Navalnij személyesen felhívja egyik állítólagos merénylőjét, aki telefonon készségesen elmondja neki az ügy elméletileg szigorúan titkos részleteit, ezzel “igazolva” az “oknyomozó” portál eredményeit, illetve a sztorit lehozó médiumokat. Utólövésként Navalnij ügyvédnője még be is csönget az egyik feltételezett merénylőhöz, így tartva tovább napirenden a történetet. Lesz még folytatás, hiszen a német politika még nem mondott le végleg az Északi Áramlat 2 befejezéséről.

Ne csodálkozzunk, ha a történet filmváltozata, mint Szkripál esete, nemsokára az egyik előfizetéses csatornáról köszön vissza.

A globalista elit nekünk is újból megküldte a selyemzsinórt, bár eddig sem tétlenkedtek. A kiváló kínai-magyar gazdasági kapcsolatok árnyékában az  újraindított magyar nyelvű Szabad Európa hírportál egészen “véletlenül” a magyar célszemélyekre is dolgozó kínai megfigyelésről írt. Érdeklődve várjuk az NSA célkeresztjében álló magyarokért való aggódásukat. A brüsszeli bevándorláspárti propagandát már évek óta magyarul is sugárzó Euronews után a hasonlóan “közszolgálati” Deutsche Welle is nemsokára elindítja magyarnyelvű hírszolgálatát.

Az érdeklődés látható. A globális elitnek nagy tervei vannak 2021-ben, aminek Donald Trump ugyanúgy útjában állt, mint az EU-ban Lengyel- és Magyarország patrióta kormánya. Ezért fognak az “oknyomozónak” mondott oldalak a következő országgyűlési választás előtt nagyobb sebességbe kapcsolni, ezért kell nekünk is készülni.

(Kép forrása: itt.)