Lánczi Tamás
Lánczi Tamás politológus

Tereprendezés

Soros György meglepő kijelentést tett a davosi világfórumon tartott sajtótájékoztatóján. Az amerikai milliárdos kijelentette, hogy az ellenzéki pártok valójában nem is érdekeltek az Orbán-kormány megbuktatásában, hiszen Orbán a kenyéradójuk.

Orbán Viktor megvásárolta az MSZP vezetőit, és a többi ellenzéki pártban is vannak kémei – mondta a spekuláns. Soros ennél jobban nem is vághatott volna alá az ellenzéknek.

Szavai első pillantásra teljesen értelmetlennek tűnnek, hiszen azoknak a pártoknak okozott óriási kárt, amelyeket évek óta ő maga tart el, és amelyek mindeddig feltétel nélkül kiszolgálták, testükkel védelmezték az amerikai milliárdost.


Egy logikus magyarázat mégis kínálkozik a kijelentés megfejtésére. Mégpedig az, hogy Soros úgy döntött: ha ez ellenzéki pártok most nem képesek nyerni, akkor tűnjenek el mihamarabb. A milliárdos ugyanis rájött, hogy az általa eddig támogatott pártok el fogják veszíteni az áprilisi választást, így itt az ideje előkészíteni a terepet az új játékosoknak, azoknak a Soros-civileknek, akikből 2018 áprilisa után fog politikai formációkat kreálni. Ebben a felállásban pedig a milliárdosnak annál jobb, minél nagyobbat buknak a jelenlegi ellenzéki erők.

Az öreg bábjátékos nem dobta be a törölközőt, épp ellenkezőleg: most fogott neki a 2018 április utáni építkezésnek.

 

(Kép forrása itt.)