Galló Béla
Galló Béla politológus

Tájkép, denevérrel

Nyugaton hamarosan olyan belpolitikai hadd el hadd kezdődhet, amelyhez képest minden eddigi csata szalon römi lesz.

Az amerikaiak, olaszok, britek, franciák, spanyolok – tehát a „nagyok” – olyan nyugati káoszt produkálhatnak, amit Moszkvából, Delhiből – de főleg Pekingből! – öröm lehet majd nézni. Kérdés, vajon a németek kiizzadhatnak-e valamiféle – viszonylagos – stabilitást, ami aztán jótékonyan hathat, ha nem is a Nyugat, legalább Európa egészére. Talán, de ez korántsem biztos.

Egyelőre csupán a riasztó előjeleket lehet regisztrálni.


A vírustámadás egészségügyi vonzatai mellett kezdenek már izmosodni a gazdasági és társadalmi következmények is. E hármas kihívást mindenütt a próba-szerencse módszertan alapján kezelik a kormányok, nem lévén még tapasztalatuk ilyen komplex, a világot egyidejűleg érintő civilizációs krízisekben. Ahogyan pedig enyhül – vagy csak stabilizálódik – a járvány, a politikai csaták azokban az országokban is kiéleződhetnek, amelyekben a közös veszély miatt ideiglenes fegyverszünet alakult ki kormány és ellenzéke között. Sok helyütt máris a régi „fegyverropogás” hallatszik.

Amit pedig sokan újraválasztása biztosítékának véltek, Donald Trump eddigi gazdasági sikereit is, megrendítheti a vírus. Erre már a demokraták is feléledtek, s rögtön reményteljesebb várakozással gondolnak idén novemberre. Nem csoda, ha az előválasztásokon vesztes rivális elnökjelöltjeik sorra állnak be a győztes Joe Biden mögé, ami látszólag persze logikus lépés, de hogy mennyire nem triviális, azt mindenki tudja, akit meglepett Trump 2016-os diadala. Elég egyöntetű demokrata vélemény, hogy négy éve Trump amiatt győzhetett, mert Bernie Sanders támogatói igencsak ódzkodtak Hillary Clintontól. Sanders most azonban Biden egyöntetű támogatására szólította fel híveit, ámbár ki tudja, felhívását hányan fogadják meg? S ha meg is fogadják, miért volna kizárt, hogy Trump jól kezeli majd a komplex válságot, és újra bizalmat kap az „America First”, ismét csalódást okozva New Yorknak?  

Európa beteg régiója a mediterrán térség, s kiváltképp gyengélkedik az intenzív osztály régi lakója Olaszország. Giuseppe Conte kormányfőt pillanatnyilag nem is annyira ellenzéke, hanem saját kormánykoalíciójának szövetségesei nyugtalaníthatják. Az Öt Csillag Mozgalom és Demokrata Párt tűz és víz, már ami a gazdasági teendők és az EU-források (ESM) feltétel nélküli felhasználását illeti. Az Öt Csillag – és az általa kormányra emelt – Conte egyelőre hallani sem akar a pénzügyi függésről, amit viszont a „baloldali” Demokrata Párt erősen ambicionál most éppen a jobboldali Silvio Berlusconival (!) s az olasz gyáriparosokkal (!) karöltve. A karizmatikus Matteo Salvini Ligája, valamint a Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek árgus szemekkel figyelik is, mikor dobja be a törülközőt Conte, pontosabban mikor dobatják be vele a „baloldalt” kézben (zsebben) tartó multik. Csupán az tarthatja vissza őket, hogy Conte távozása után a jelenlegi EU-t éles szemmel kritizáló Salvini, aki magasan Itália legnépszerűbb politikusa, így vagy úgy, könnyen besöpörheti a kormányválság politikai zsetonjait.

Sokkal jobb helyzetben a franciák meg a spanyolok sincsenek: a járvány csak még tovább mélyíti krónikus adósságkrízisüket, annak minden gazdasági és társadalmi következményeivel együtt. Emmanuel Macron bizonyára kénytelen lesz majd az első számú európai vezető címét megcélzó ambíciójából picikét visszavenni, noha ezt legkevésbé éppen a franciának fogja bevallani.  

Jóval északabbra, a betegségéből szerencsésen felépült Boris Johnson szintén nem számíthat arra, hogy a járvány javítaná az immár újra „fényes elszigeteltségben” lévő britek sanszait. Némi kibúvót időlegesen csupán az adhat neki, hogy fő ellenfele, a Munkáspárt pillanatnyilag súlyos identitás és személyzeti válsággal küszködik, ergo, Johnsonnak jelenleg nincsen készenlétben álló, veszélyes politikai alternatívája.

Az európai „nagyok” közül maradnak tehát a németek. Ha ők se találnak ki valami biztatót, márpedig nem úgy fest, akkor előbb-utóbb jöhet majd a kínai denevérpörkölt.

 

(Kép forrása: itt.)