Lánczi Tamás
Lánczi Tamás politológus

Tájkép csata előtt

Öt állítás a kampányról és a tavaszi választásokra készülő pártokról.

Megkezdődött az őszi politikai szezon, az utolsó a 2018-as országgyűlési választás előtt, amitől már csak szűk nyolc hónap választ el bennünket. Lássuk, hogyan fest a politikai erőtér most, 2017 nyarának utolsó napján!


1. A kampány valójában már januárban megkezdődött. Az ellenzéki pártok az év elejétől kezdve erőteljes offenzívát indítottak: a sort a Momentum kezdte az Olimpia-ellenes aláírásgyűjtéssel. Tavasszal a CEU-ügy és a civil szervezetek szabályozásának módosítása voltak az ellenzéki tüntetések fő témái, illetve áprilistól rendkívül intenzív kormányellenes plakátkampányba kezdett a Jobbik is.

2. A januártól a nyár kezdetéig tartó ellenzéki offenzíva nem hozott elmozdulást a pártok rangsorában. A kormányzó pártszövetségnek továbbra sincs esélyes kihívója.

3. Az MSZP még nagyobb bajban van, mint négy évvel ezelőtt volt. A párt vezetői válsággal küzd, a szocialisták belső csatározása a széleskörű nyilvánosság előtt zajlik. Botka László nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, és mint freudi elszólásából kiderült, a párt 2018-ban ismét vereségre készül.

4. A Jobbik óriási erőforrásokat megmozgatva sem tudta érdemben növelni támogatottságát. A szinte egész éves kampányolás mindössze arra volt elég, hogy megállítsa a Jobbik erózióját. Vona Gáborék továbbra sem tudnak kitörni az identitásválságból, a pártot csak a Lajos-aranyak tartják össze.

5. A Fidesz stabilan őrzi vezető szerepét a közvélemény-kutatásokban – immáron több, mint tíz éve. A legfrissebb felmérések szerint a biztos szavazó pártválasztók 43-48 százaléka voksolna a kormánypártokra. A párt egységes és fegyelmezett, a kormányzati munka pedig nem csak a párttámogatottságban nyer visszaigazolást, hanem a gazdaság teljesítményében és a külpolitikai történésekben is.