Lánczi Tamás
Lánczi Tamás politológus

Szocialisták I. – Szanyi nem adja fel

A napokban újabb állomásához érkezett Szanyi Tibor a politikai realitással szemben folytatott elkeseredett küzdelme.

(Kép forrása: itt.) 

A szocialista pártelnöki székéért induló, majd csúnyán elvérző Szanyi tegnap ismét megtámadta a migránsok kötelező betelepítésével kapcsolatos népszavazást. A szocialista EP képviselő újabb beadványában nem kevesebbet állít, mint hogy a magyar referendum súlyosan sérti az Európai Unió szuverenitását. Szanyi a 2007-ben aláírt lisszaboni szerződésre hivatkozik, amely szerinte közös politikává teszi a menekültügyi kérdéseket, így arról nem lehet dönteni tagállami hatáskörben.


Szanyit az sem hozta zavarba, hogy az Alkotmánybíróság bejelentette: jogszerű a betelepítési kvótáról kezdeményezett népszavazás, melynek időpontját azóta a köztársasági elnök ki is tűzte. A szocialista politikus szerint mindenki nagyon jól tudja, hogy a népszavazást nem lehet megtartani, ezért az ügyben az Európai bírósághoz fordul.

Úgy tűnik, Szanyi nem csak a kérdéssel foglalkozó összes jogi fórumnál látja tisztábban a referendum helyzetét, de igazáért nem rest akár a politikai logikának is fityiszt mutatni.

Finoman szólva nem sok bölcsességre vall még akkor is a brüsszeli bürokraták pártját fogni, amikor azok az Unió történetének legnagyobb pofonjába sétálnak bele Nagy Britannia kilépésének formájában, lemondásukat pedig egyre többen követelik.

Ha döglött lovon ülsz, szállj le róla, tartja a dakota közmondás.

Nem úgy Szanyi, aki a balliberális ellenzék prominens tagjaként akkor áll bele csak igazán egy kérdésbe, amikor nagyjából biztosra vehető, hogy álláspontját a magyar társadalom döntő többsége nem osztja.

Mit is üzenhetnénk ezek után Horn Gyula legjobb tanítványának? Egyedül vagy, Tibor.