Kiszelly Zoltán
Kiszelly Zoltán politológus

Szép új világ egészséges fiataloknak és beteg időseknek

Miközben a kínaiak a jó magaviseletért és ideológiai hűségért kapnak szociális pontokat, már Amerikában is körvonalazódik a szép új (orwelli) világ. A Google felvásárolja egy betegbiztosító tízmillió ügyfelének adatait és egy okos fitnesz órát gyártó céget is megvenne. Vajon miért?

Kínában kísérleti jelleggel már működik a szociális pontok rendszere, amit nemrég a magáncégekre is kiterjesztettek. Kommunista dalok és Hszi Csin-ping pártfőtitkár beszédeinek közösségi oldalakon való megosztása virtuális plusz pontokat hoz, míg a közlekedési lámpákba épített arcfelismerő kamerák azoknak osztanak pontot, akik kivárják a zöld jelzést, vagy nem szemetelnek az utcán.

A kommunista párt tagjaiból alakult Népi bizottságok a lakókörzetekben jutalmazzák a kínaiakat. Aki szelektíven gyűjti a hulladékot, vagy részt vesz a programjaikon, plusz pontot kap. A pontok azért fontosak, mert csak bizonyos pontszám felett lehet gyorsvonatra vagy repülőre jegyet venni, külföldre utazni, vagy más “privilégiumokat” élvezni.

Aki azt hiszi, hogy csak a másfél milliárd kínait ellenőrzik a modern technológia segítségével, téved. Az időközben csődbe ment Boston Analytica cég megmutatta, hogy a nyugati közösségi oldalak adathalászai is mennyi mindent tudhatnak meg rólunk az egyébként saját magunk által közzétett adatainkból.

Az egészségipar felé nyitnak.


Az orwelli vízió új dimenzióba lép, ha továbbgondolunk egy újsághírt. A Google csak eddig tízmilliárd dollárt költött egészségipari kutatásokra és új szerverekre, amelyeken algoritmusaikat futtatják. Előbbihez a második legnagyobb amerikai betegbiztosító, az Ascension tízmillió biztosítottjának adatait használják.

A betegeskedő idősekkel és szűrővizsgálatokra járó középgenerációval szemben ott van ellencsoportként a Google által felvásárolni kívánt Fitbit cég célközönsége, amely fitneszedzésekhez és futóknak gyárt okos órákat. Eddig a hír.

Ha ezt továbbgondoljuk, innentől elég lesz az egészséges életmódot folytató fiatalok és aktívak adatait összevetni a betegtörténetekkel, és az új algoritmusok máris megmondják, hogy életvitelük és sportolási szokásaink alapján milyen valószínűséggel betegszünk meg és mindezek alapján mekkora egészségbiztosítási járulékot kell(ene) fizetnünk.

Az 5G technológiával egyre több tárgyba építenek chippet, melyek élőben közvetítik mozgásunkat, testhőmérsékletünket, vagy vásárlásunkat az adatbankok felé. A kapitalista alapon működő Nagy testvér – kínai mintára – lehet nemsokára már bónuszpontokkal jutalmazza, ha okos óránkat felcsatolva edzünk, sétálunk egy-két megállót gyalog, vagy csupán engedélyezzük, hogy éttermi rendelésünkhöz, kártyás fizetésünkhöz hozzáférve lássa, hogy zsíros pizzát, vagy egészséges salátát eszünk-e ebédre?

Innentől már csak egy lépés, hogy életmódunk alapján a rendszer – az alkalmazásba való felvételt megfizető cégek – diétás menüit, „egészséges” termékeit, gyógyszerét, személyünkre szabott edzéstervét, esetleg a lakóhelyünkhöz közel eső aktív szabadidős csoporthoz vagy sportegyesülethez való csatlakozást, edzőtermi bérletet ajánljon. Szép új világ…

 

(Kép forrása: itt.)