Lánczi Tamás
Lánczi Tamás politológus

Szabadságról és akkumulátorokról

Régen arra tekintettünk hősként, aki megfordította a csatát, védelmébe vette a gyámoltalanokat vagy szembe szállt a zsarnoksággal és dalolva ment lángsírba.

A mai kor hősei a színes zoknikat hordó, magukat vagyonokért sminkelő, mély érzésű miniszterelnökök, tőzsdei spekulánsok, de különösen a Verne Gyula-i fantáziával megáldott akkumulátor gyáros Elon Musk.

Ő azzal vívta ki az emberiség jelentős részének tiszteletét, hogy képes 30 százalékkal nagyobb teljesítményű akksikat gyártani és olyan dolgokról halál komoly arccal beszélni, amiről az ember tízéves kora körül belátja, hogy hülyeség. Például az, hogyan létesíthetne civilizációt a Marson, vagy hogyan tölthetné fel a tudatát egy merevlemezre, hogy egy bonyolult áramkör foglyaként élje tovább az életét az örökkévalóságban. Mondjuk így a marsi "misszió" is leegyszerűsödne.


Eddig csak szomorú a történetünk. Dühítővé akkor válik, amikor elolvassa az ember a hírt, hogy ez a kiváló akkumulátor gyáras megengedi a Tesla-tulajdonosoknak, hogy 50 kilométerrel messzebb menjenek autóikkal az Irma hurrikán elől. Musk ideiglenesen feloldotta az „olcsóbb” Model S és X Teslák akkumulátorainak szoftveres korlátozását, így az autók hatósugara hozzávetőleg 50 kilométerrel megnőtt. Valójában ugyanis a kisebb Teslákban is ugyanaz a 75 kilowattórás akkumulátor található, mint a nagyobbakban, az autók szoftvere azonban csak a rendelkezésre álló teljesítmény 80 százalékát engedi felhasználni. A Tesla-tulajdonosok egyébként 3000 dollár ellenében bármikor igényelhetik a korlátozás feloldását.

Önmagában már az is dühítő, hogy közel 1 millió forintot kérnek azért, hogy hozzáférhessünk az autónkban már meglévő kapacitásokhoz. De ez legyen azoknak a sznoboknak a baja, akik hajlandók 30 millió forintot kifizetni egy messze túlértékelt autóért. Ami igazán indulatkeltő, az inkább az, hogy a szabadság jelképének számító autó egy távirányítású eszközzé válik, amelyet több ezer kilométer messzeségből Elon Musk kénye-kedve szerint irányíthat.

Nem kell hozzá nagy fantázia, hogy belássuk, hogyan válunk – az autó „önvezetés” képessége nélkül is – egyre kiszolgáltatottabbá a gyártónak. Aki tudja, hol vagyunk, milyen gyorsan megyünk és akár észrevétlenül is befolyásolhatja utazási szokásainkat. Letilthat vagy ráirányíthat bennünket útvonalakra, üzleti érdeke szerint kényszerítve ránk akaratát.

S ami még dühítőbb, hogy ennek a folyamatnak valamilyen érthetetlen okból kifolyólag milliók tapsolnak. Ámbár bizonyos szempontból nincs ebben semmi új: a zsarnokoknak mindig megvoltak a maguk rajongói. Úgy látszik, a technika fejlődhet bármeddig, az emberi természet semmit se változik.

 

(Kép forrása itt.)