Kiszelly Zoltán
Kiszelly Zoltán politológus

Szabadesésben a Jobbik támogatottsága

Nagy a baj a cicapártból lett csicskapártnál. A bukott választás óta nem csak elnöküket, alelnöküket és a nemzeti radikalizmus híveiket veszítették el, hanem fő szponzorjukat is. A hétszázmilliós adósságot maga előtt görgető párt “most vasárnap” bejutna ugyan a parlamentbe, de támogatottsága a választás óta nagyot zuhant.

A Jobbik kormányra készült. Vona Gábor már 2010-ben és 2014-ben is kormányra akart kerülni, ám a szavazók akkor sem támogatták a törekvését. A valóságtól való elrugaszkodást mutatja Simicska Ádám 2017 márciusi helyzetmegítélése is, miszerint csak az a kérdés, hogy a Jobbiknak kétharmada lesz-e 2018-ban? A Simicska fiú azóta már Amerikában van, a Jobbik pedig szabadesésben.

Gödörben.


A fellengzőség azért is volt érthetetlen, mert a Jobbik 2016 novemberében nem szavazta meg a nagyszámú idegen népesség kötelező betelepítését elítélő alaptörvény módosítást. A társadalmat leginkább foglalkoztató kérdésben a Jobbik egésze meghunyászkodott a fővárosi liberális értelmiség és a nyugati média előtt, pedig egyetlen ellenzéki képviselő voksa elég lett volna akkor ahhoz, hogy a népszavazás üzenetét felerősítve, a véleményt nyilvánító magyar emberek többsége után az Országgyűlés is azt üzenje az Európában jobb életet kereső millióknak, hogy NE GYERTEK!

A 2017-es évben a Jobbik még tovább távolodott gyökereitől. Előbb áprilisban mentőövet dobott a Soros-egyetemnek, majd júliusban a kőkeményen politizáló álcivil szervezetek mellett állt ki azzal, hogy újfent csatlakozott a balliberális ellenzék alkotmánybírósági beadványához. Miközben a kormány a bevándorlásipar kiskapuit próbálta bezárni, addig a Jobbik lobogó zászlókkal vonult át a nemzeti térfélről Sorosékhoz.

A Spinoza-házba szóló belépőért a Jobbik vezetése nagy árat fizetett. A nemzeti radikális kirakatemberek távozása után a bukott ellenzéki pártok közül a legfrisebb közvélemény-kutatási adatok szerint a Jobbik veszítette el legtöbb szavazóját, különösen a fiatalok és a vidéki értelmiség fordult el nagy számban az egykoron radikálisnak induló párttól.

Már a választás előtt sokan mondtuk, hogy azok a proteszt szavazók, akiket a szél a szerencsétlenkedő balliberális pártoktól a Jobbikhoz fújt, egy kudarc, vagy más széljárás esetén ugyanilyen könnyen távoznak is. Most pont ezt látjuk. Ezen az sem segít, ha a Jobbik láthatatlan elnöksége mögül Vona Gábor alig három hónappal látványos bukása után ismét rivaldafénybe lép.

 

(Kép forrása itt.)