Lánczi Tamás
Lánczi Tamás politológus

Szabad az út Vona előtt

Az elemzők már a választások előtt pontosan megjósolták, hogy mi fog történni a Jobbikban. Mivel a közvélemény-kutatások már április 8-a előtt világosan jelezték, hogy a Jobbik nem tud kormányra kerülni – márpedig ez volt Vona Gábor vállalása az előző ciklusban – tudható volt, hogy a pártelnöknek a választások után mennie kell. A vezető elvesztését tetézte az az identitásválság, amibe Simicska Lajos és a Jobbik vezetése belemanőverezte a radikális pártot.

A pártelit által végrehajtott gyors ideológiai fordulatot sokan nem tudták, vagy nem akarták lekövetni a párt támogatói közül. Mások pedig nem akartak hinni a szemüknek, hogy a Jobbik valóban összeborul a baloldallal.


 A vezetési- és identitásválság külön-külön is mérgező lehet egy párt számára, együtt pedig egyenesen halálos. A pártszakadás menetrendszerűen meg is történt, de még korántsem ért véget. Nyár óta a Jobbik több tucat önkormányzati képviselői helyet és polgármesteri széket veszített el, és mint az a Figyelőn megjelent hangfelvételből kiderül, a párt vezetői maguk is tisztában vannak azzal, hogy tagjaik sorra hagyják ott őket. Ráadásul beismerik, hogy saját tagjaik elől is eltitkolják, hogy a párt vesztésre áll a számháborúban.

A Jobbik válsága tehát tovább mélyül. Volner János várható kilépésével a párt újabb meghatározó arcát veszíti el, és most még kérdés hány további képviselőt szakít ki a Jobbik parlamenti frakciójából. Lassan már csak olyan arctalan mamelukok maradnak a párt padsoraiban, akiknek a kiválasztásában csak a Vona Gábor iránti hűség játszott szerepet.

Most, hogy a Vona Gábor kesztyűbábjaként tevékenykedő Sneider Tamás leszalámizza az utolsó rebelliseket is, megnyílhat az út Vona visszatérése előtt. A jelenleg videóbloggerként tevékenykedő Vona már szemmel láthatóan tűkön ül. Képtelen volt akárcsak egyetlen napot is a nyilvánosságtól visszavonultan tölteni. Viszont most már végképp nincs akadálya annak, hogy a Jobbik beolvadjon a balliberális pártok családjába. Oda, ahova Vona Gábor lelke mélyén vélhetően mindig is tartozni szeretett volna.

Kérdés, ki lesz kíváncsi egy egykori szélsőjobboldali, bukott pártelnökre, aki 2018-ban a lejárt szavatosságú balliberális frázisokat puffogtatja, és a Bitó-szalontól várja az elismerést és a támogatást.  

 

(Kép forrása: itt.)