Kiszelly Zoltán
Kiszelly Zoltán politológus

Svájci frank, manyu, IMF: Szerencse vagy kormányzás?

A politika leginkább a döntésekről és a vezetési képességről (leadership) szól. Aki dönt, hibázhat. Aki viszont csak sodródik az árral, az biztosan veszít.

Magyarország kormányának néhány, korábban vitatott döntését most az idő igazolja.

A svájci frankban eladósodott magyar jelzáloghitelesek fellélegezhetnek. Egyesek pusztán a szerencsének tudják azt be, hogy a kormány még 2014 végén rendelkezett az ilyen lakáshitelek forintosításáról, így a mostani árfolyamkilengés hatását a magyarok nem érzik olyan élesen, mint a lengyelek, vagy a horvátok.


Közelebbről vizsgálva az ügyet azonban kiderül, hogy a kormány már 2010-től következetesen a devizahitelek forintosítását szorgalmazta, követendő példának hozva fel Csehországot, ahol a lakosság és a cégek jellemzően kedvező kamaton és nemzeti valutában adósodtak el.

Ezt a logikát követi az MNB Növekedési Hitelprogramja is, amelynek segítségével számos kis- és közepes vállalkozás váltotta ki devizahitelét kedvező kamatozású forinthitellel. 

A magánnyugdíj-pénztáraknál (manyu) is vannak olyan hangok, amelyek szerint a kormány megúszta a dolgot. Egy közelebbi pillantás azonban itt is következetességet mutat: A manyu modell egész Közép-Európában megbukott, így még 2010-ben több uniós ország is arra kérte Brüsszelt, hogy a manyu hiánynövelő hatását érvényesíthesse a költségvetési deficit számításánál.

Brüsszel akkor nem engedett a kérésnek, ezért (is) kellett lépni. Azóta már Lengyelország és Szlovákia is a manyu felől az állami kockázatközösség felé tereli munkavállalóit.

Mások Magyarország IMF nélküli finanszírozhatóságát is a vakszerencsének tulajdonítják. Szerintük Budapestnek csupán szerencséje volt, hogy a FED „mennyiségi könnyítésnek” nevezett pénznyomtatása folytán a piacra kerülő pénzből jutott a magyar államkötvényekbe is.

Amit egyesek puszta szerencsének tartanak, az valójában az ország mozgásterének bővítését célzó politikai szándék következetes megvalósítása. Ahogyan azt a lehetőségek engedik. Persze azért egy kis szerencse sem árt.