Lánczi Tamás
Lánczi Tamás politológus

Sorsdöntő választás előtt áll Svédország

A bevándorlásellenes Svéd Demokraták négy év alatt megkétszerezték támogatottságukat, így nem csoda, hogy a nemzetközi sajtó árgus szemmel figyeli a parlamenti választásra készülő Svédországot.

A vasárnapi választásokat megelőző közvélemény-kutatások szerint jelenleg három párt rendelkezik 20 százalék körüli támogatottsággal: a jelenleg is kormányzó Svéd Szociáldemokrata Párt (24 százalék), az ellenzéki liberális-jobbközép Mérsékelt Párt (17 százalék) és a bevándorlásellenes Svéd Demokraták (20 százalék).

A választási kampányban a bevándorlók is aktívan részt vesznek.


A svéd politikáról mindent elmond az a tény, hogy az ország elmúlt száz éves történében közel 80 éven át a szociáldemokraták kormányoztak. A balliberális hegemónia azonban az utóbbi években hanyatlásnak indult: míg 1994-ben 45 százalékos eredménnyel győzött a Szociáldemokrata Párt, 2014-ben már csak 31 százalékot kaptak, jelenleg pedig 24 százalékra mérik a támogatottságukat. Ezzel párhuzamosam folyamatosan erősödnek a bevándorlásellenes Svéd Demokraták: míg 2010-ben a voksok 5,7 százalékával a hatodik helyen végeztek a pártversenyben, 2014-re megkétszerezték támogatottságukat, és a harmadik helyre jöttek fel a szavazatok 12,9 százalékával. Most pedig, a felmérések szerint, ismét egy hasonló mértékű ugrásra készülnek. 

Egy új politikai törésvonal van tehát kialakulóban Svédországban. A skandináv országban hasonló folyamatok zajlanak, mint amiket az elmúlt évek európai választásain megtapasztalhattunk. A hagyományos bal-jobb tengelyt fokozatosan felváltja a globalizmus vs. nemzeti szuverenitás ellentéte, amiben a migráció az egyik legaktuálisabb és leginkább kézzel fogható vitapont. Egy augusztusi kutatásban a svéd választópolgárok 23 százaléka a migrációt nevezte meg a legfontosabb kérdésnek.

A svéd politikai életet és társadalmat uraló - magyar ésszel szinte felfoghatatlan mértékű – véleménydiktatúra tükrében mindez különös jelentőséggel bír. A bevándorlásellenes Svéd Demokraták szavazóira rendkívül súlyos társadalmi nyomás nehezedik, jelentős részük valószínűleg még a kérdezőbiztosoknak sem meri bevallani pártpreferenciáját. Aki Svédországban akár csak egy kicsit is szkeptikus a migráció áldásaival kapcsolatban, erkölcsi megbélyegzésre számíthat. A kormányzó szociáldemokraták néhány héttel ezelőtt gyakorlatilag kézi vezérlésre állították a Facebookot is:  egy közvetlen forródrótot hoztak létre a szocialista pártközpont és a közösségi média illetékes munkatársai között, amelynek segítségével a párttitkárok azonnal jelenteni tudják a „problémás” tartalmakat.

Az, hogy mindezek ellenére a szavazópolgárok közel harmada nyíltan vállalja, hogy a bevándorlásellenes politikai formációt támogatja, azt mutatja, hogy óriási az elégedetlenség Svédországban.

Hogy ez elég lesz a kormányváltásra? A svéd választási- és pártrendszer miatt valószínűleg nem. A kérdés inkább az, hogy a kormányra kerülő pártok megértik-e, hogy változtatni kell a bevándorláspolitikán, vagy zajlik tovább a különös emberkísérlet? Ez az igazi tétje a közelgő svéd választásoknak.

 

(Kép forrása itt.)