Lánczi Tamás
Lánczi Tamás politológus

Soros-terv: végrehajtás folyamatban

Az Európai Parlament néhány órával ezelőtt nagy többséggel elfogadta álláspontját a migrációs krízis kezeléséről folytatott vitában.

Az állampolgári jogi bizottság által készített, a liberális frakcióhoz (LIBE) tartozó Cecilia Wikström által előterjesztett mandátum értelmében a jövőben (1) nem az a tagállam lenne felelős a kérelem elbírálásáért, ahová a menedékkérő megérkezik; (2) minden tagállamnak ki kell vennie a részét a menedékkérők befogadásából, illetve (3) aki nem működik együtt, az uniós forrásokat veszíthet. A mai naptól kezdve így szól tehát az Európai Parlament hivatalos állásfoglalása kvóta-ügyben.

Navracsics Tibor már többször hangot adott meggyőződésének, hogy Soros-terv nem létezik. Az Európai Bizottság magyar biztosa bő egy hónappal ezelőtt úgy fogalmazott: „az Európai Bizottságban nincsen ilyen, nem beszélünk ilyenről és az európai bizottság munkatervében sem szerepel ilyen feladat”, a minap pedig kijelentette: „a magyar kormány egy-két újságcikkre építette fel a Soros-kampányt.”


A tények azonban makacs dolgok: habár jobban örülnénk neki, ha nem így lenne, de Soros-terv nagyon is létezik. A spekuláns társadalom-átalakító tervét már számtalan alkalommal és számtalan formában kifejtette.

A nyílt társadalom európai megvalósítását elősegítő „6 pont” végrehajtását részben már meg is kezdte az Unió. A mai napon elfogadott állásfoglalás előzményeként idén tavasszal az Európai Parlament határozatba foglalta a biztonságos és legális migrációs útvonalak kiépítését, a családegyesítések felgyorsítását, valamint a bevándorlással kapcsolatos „pozitív narratíva” megteremtését. A Parlament állásfoglalása a nyílt társadalom utópiájába vezető első lépésként az emberek gondolkodásának átalakítását jelöli ki célként.

Szintén idén döntött Brüsszel az Európai Menekültügyi Ügynökség létrehozásáról, amelynek fő feladata az lesz, hogy a tagállamokkal betartassa a „közös szabályokat”, illetve, hogy gyorsabbá és hatékonyabbá tegye a bevándorlást. És természetesen azon tagállamok ellen, amelyek nem fogadják el a kényszerbetelepítést, kötelezettségszegési eljárást kezdeményezett az Unió.

Az Európai Unió és a liberális elit véleményformálói valójában nem is rejtik véka alá elkötelezettségüket, és évek óta a tömeges bevándorlás mellett érvelnek. Philippe Legrain, az Európai Bizottság egykori tanácsadója szerint a migráció gazdaságilag kifizetődő, hiszen a menekültek integrálásába fektetett minden egyes euró öt év alatt két eurót fial. Antonio Guterres ENSZ főtitkár a migrációt erkölcsileg jónak, fizikailag megállíthatatlannak és gazdaságilag hasznosnak titulálja.

Annak az Európai Bizottságnak a szóvivője, amelynek Navracsics Tibor is a tagja, pedig nemrég leszögezte: „Nem finanszírozzuk kerítések és akadályok felállítását a külső határoknál.”

Mindezek ellenére én készséggel elhiszem Navracsics Tibornak, hogy „Soros-tervről” nem esett szó a bizottsági üléseken. Az Európai Bizottság ugyanis kényesen ügyel arra, hogy elvont, bürokratikus, az emberek számára tökéletesen érthetetlen nyelven fogalmazzon.

Brüsszel fekete lyukként nyel el mindent: értelmes embert és világos beszédet egyaránt.

 

(Kép forrása itt.)