Kiszelly Zoltán
Kiszelly Zoltán politológus

Sírba lökik Schengent

A német uniópártok közötti vitát egy olyan (fél)megoldással zárták le, amely a külső határok védelme helyett a belső határokra fókuszál. A dominóhatás miatt többet kell majd a határokon várni és a berlini kormánypártok sem kerülnek le a lejtőről.

Nem a júliusi első hétvége lesz a berlini köztársaság politikatörténetének legizgalmasabbja és legbizarrabbja, ám a hagyományos néppártok hanyatlásának történetében mindenképpen dobogós lesz.

Vigyázat, az ajtók záródnak! 


Merkel CDU-ja a friss kutatásokban már benézett a harminc, a szocdem párt a húsz százalék alá. A CSU másfél év óta nem tud elrugaszkodni Bajorországban a negyven százalékos értéktől. Nem csoda, ha a pártvezetők mindent meg akarnak tenni azért, hogy javítsanak saját és pártjaik helyzetén.

A CSU és a CDU tavaly októberben évi 180-220 ezer migráns befogadásában egyezett meg, ami a korábbi másfél millióhoz képest valóban alacsonyabb szám. A CSU most a saját maga által megkötött kompromisszum foglyaként a német kvóta alsó küszöbértékét erőlteti, míg Merkel és a bevándorláspárti lobbi maximálisan kihasználná a felső létszámkorlátot.

Seehofer pártelnök és szövetségi belügyminiszter száz nap alatt rengeteget tett, például elbocsátotta a menedékkérelmeket nyakló nélkül elfogadó bevándorlási hivatalok vezetőit és ellenőrizteti a “túl jó” számokat produkáló hivatalok határozatait.

A lassú építkezés Seehofernek azonban nem volt elég, ezért még a nyári szünet előtt egy látványos akcióval vágta volna át a tavalyi CDU/CSU kvóta gordiuszi csomóját. Ultimátumot adott Merkelnek.

A német kancellár azonban nem az a típus, aki hagyja magát zsarolni. Előbb Macron francia elnököt “nyerte meg” az eurózóna költségvetés belebegtetésével, majd az uniós csúcsról azt a hírt küldte világgá, hogy Németország 14 tagországgal állapodott meg a máshol már regisztrált migránsok kitoloncolásáról. Három visegrádi ország azonnal cáfolt, így hamar kiderült, hogy Merkel nem bontotta ki az igazság minden szeletét.
A mostani megoldás szerint a német-osztrák határról visszafordítják azokat a migránsokat, akik máshol már menedékkérelmet adtak be. Ausztria azonban nem szeretné, ha területén torlódnának fel az északra tartó migránsok, ezért már saját déli határain kiszűrné a máshol már regisztrált migránsokat. A Brennernél előkerül a “kapu oldalszárnyakkal”. Ez dominóhatást indítana el.

Mennyivel hitelesebb lett volna a CSU kopernikuszi fordulata, amivel Sebastain Kurz példáját követve egy rossz paktum felmondásával ki tudták volna venni a szelet a bevándorlás-ellenes AfD vitorlájából, és a berlini koalícióból való kilépéssel jobb eséllyel indulnának az októberi tartományi választáson.

A mostani félmegoldással csak sírba lökik Schengent, azaz még több belső határon lesz ellenőrzés és várakozás. A tétovázással ráadásul nem a CSU, hanem a migránskérdésben hitelesebbnek számító AfD támogatottságát növelik Bajorországban és Németországban.

 

(Kép forrása itt.)