Se ki, se be

Nehéz lesz normatív fogalmat alkotni a „menekültekről”, akiket befogadunk és a „gazdasági bevándorlókról”, akiket hazazavarunk Európából (és Magyarországról).

Például azért, mert haza kéne zavarnunk a Tesco Magyarország brit vezérigazgatóját és az összes többit, akik egyáltalán nem tudják bizonyítani, hogy otthon üldöznék őket, politikailag, vagy társadalmilag, viszont az megalapozottan feltételezhető, hogy gazdasági okok miatt vándoroltak ide be, még ha a bevándorlásuk munkaszerződés formájában is történik. Egyrészt elveszik a helyet egy tehetséges magyar ember elől – mindaddig, amíg nem lesz legalább két teljes jogú vezérigazgató a Tesco élén, az egyik magyar –, másrészt megélhetési céllal, tehát gazdasági bevándorlás céljával tevékenykednek itt.


Ugyanakkor azt is el kell fogadnunk, hogy a magyar jogászokat is visszaküldik Magyarországra, akik külföldön dolgoznak. Ők is „gazdaságiak”, s nem „menekültek”. Meg az összes többit is, aki „gazdasági” céllal vándorolt be. Logisztikusok, közgazdászok, nővérek, mindenki. Csak azok maradhatnak, akik a vagyonukat parkoltatják egy adott országban, vagy akiknek a cége helyieket dolgoztat (lásd az orosz milliomosokat Londonban és a svájci ügyvezetőt alkalmazó magyar milliárdosokat Svájcban). Szóval, tőketulajdonosok: üdvözlet! – alkalmazottak: szevasztok!

Az interneten dolgozók is csak egy ideig menekülnek meg az új határok között, amíg az internetes vállalkozásokat nem „nacionalizálják” az egyes országok kormányai. A Magyarországon dolgozó IT-szakember, aki Berlinből kapja a megbízását, egyelőre megmenekül, de csak addig, amíg a német nemzeti jövedelmet kívülről gazdagítja, s amikor Berlinben jár, akkor úgy költ, mint egy turista, viszont a helyi közszolgáltatásból sem kér többet, mint egy turista, azaz amíg munkájával nem szívja el a helyi, nemzeti levegőt és mozgásteret.

A magyar fogorvosok járnak a legjobban, mert ők Budapesten és Sopronban dolgoznak, s ők így se gazdaságinak, se menekültnek nem nevezhetők. Se itt, se ott.

Európa ma ugyanazzal néz szembe, mint amivel az USA. Több millió illegális bevándorló már bent van, több százezer pedig az ajtók előtt várakozik.

(Kép forrása: itt.) 

Mindez a terrorista-utánpótlás kérdését nem érinti. Az ütött-kopott csónakok utasai és a becsempészett emberek beilleszkedni akarnak. Túlélni és megkapaszkodni.

Évtizedes tapasztalatok szerint az első, második generációs bevándorló idomul a helyi társadalomhoz. A harmadik-negyedik generáció az, amelynek egyes tagjai kiábrándulnak szülőhazájukból, s inkább őseik kultúrájának gyilkos ideológiáját kezdik el követni.

Orbán Viktort rehabilitálja Merkel és Hollande, meg a dán szocdem miniszterelnök-jelölt, amikor bevándorló-ellenes jelszavakat hangoztatnak. Az elmúlt hetekben kiderült, hogy Orbán téma-vezetővé vált, amikor elsőként kezdett el arról beszélni, amiről a mainstream csak később.

De azért a történelem iróniáját Orbán sem úszhatja meg. Amikor az épülő budapesti mecsetről kérdezték, azt mondta: komolyan meg kell fontolni a felépítését, mert sokan szeretnék használni az itt élő muszlim hívők közül, akik nyilván nagyon jól jönnek, mint egyetemisták, albérletet keresők, lakást vásárlók. De mi van, ha annyira megszeretik a kis hazánkat, hogy itt is akarnak majd maradni? Magyar lányokat vesznek majd rá a muszlim viseletre. Az egyfelől magyar gyerekeket másfelől muszlim vallású gyerekekké nevelik. Csökken majd az európai történelmi egyházak bázisa, s egy Európától idegen ideológiai híveinek száma nőhet majd. A harcias Európa-ellenesség szellemi befolyásának növekedéséről nem is beszélve.

Nem könnyű normatívnak lenni a bevándorlókkal kapcsolatban. Se itthon, se külföldön. De legalább szinkronban vagyunk azzal, ahogyan Európa is gondolkodik éppen.