Lánczi Tamás
Lánczi Tamás politológus

Schiffer el

Egészen példa nélküli, hogy egy parlamenti párt elnöke ilyen gyorsan és látszólag minden előzmény nélkül távozzon pártja éléről.

Schiffer ráadásul nem csak párttisztségeiről mondott le, hanem lényegében kivonult a politikából.

(Kép forrása: itt.)

A helyzet tehát rendkívüli. A régi ügyvédi iroda vezetése és a „szellemi erőtér” kiépítése pedig sokkal inkább hangzik terelésnek, mint valódi indoknak. Így jogosan merül fel bennünk a kérdés: mi állhat valójában Schiffer döntése mögött?


1. Az első forgatókönyv szerint Schiffer felőrlődött a bázisdemokráciában. Schiffer saját bevallása szerint az LMP-ben lehetetlen rövid idő alatt, határozottan végigvinni döntéseket, hiszen még az „informális befolyás” is szitokszó. A társelnököknek gyakorlatilag nincs önálló hatáskörük, vagyis nincsenek valódi vezetők a pártban. Az örökös, vég nélküli egyeztetés nem csak fárasztó, de teljes mértékben ellentmond a napi politika tempójának.

2. Külső erők 2012-ben egyszer már megpróbálták beolvasztani az LMP-t az akkor épülő nagy baloldali egységpártba. A kérdés ugyan kettészakította az LMP-t, de Schiffer sikeresen ellenállt a nyomásnak. Csak az ügyességén és szerencséjén múlott, hogy az LMP megőrizte önállóságát. Most ismét félidőben járunk, és elképzelhető, hogy bár Schiffer nem beszél róla, nincs kedve még egyszer megvívni ezt a küzdelmet.

3. Harmadik opcióként az is elképzelhető, hogy Schiffer egyszerűen ráébredt a politika realitására, másként fogalmazva: hogy mégsem lehet más a politika. Értelmiségiként megcsömörlött a politikai csatározásoktól, és inkább a nyugalmas életet választja.

Bármi is áll a háttérben, az LMP-nek fel van dobva a labda. Az elkövetkező hónapokban kiderül, vajon képes-e túlélni a párt Schiffer távozását.