Lánczi Tamás
Lánczi Tamás politológus

Salgótarján, az időkapszula

Az időközi polgármester-választás nagy vesztese a Jobbik.

Amikor egy időközi önkormányzati választást elemzünk, két dolgot érdemes szem előtt tartanunk. Először is, egy (vagy néhány) helyi választásból messzemenő következtetéseket nem vonhatunk le az országos erőviszonyokat illetően. Persze a helyi voksolásnak is van országos relevanciája, de az összefüggés nem magától értetődő. Másodszor, ahogy minden voksolás esetében, egy időközi polgármester-választás elemzésekor is figyelembe kell vennünk az aktuálpolitikai helyzetet és a korábbi választási eredményeket.

(Választók töltik ki szavazólapjaikat a szavazófülkében a salgótarjáni Balassi Bálint Megyei Könyvtárban 2016. február 28-án. Fotó: MTI/Komka Péter)


A fenti szempontokat figyelembe véve a salgótarjáni időközi polgármester-választás elsősorban az MSZP és a Jobbik vonatkozásában hozott fordulatot. A Jobbik hatalmasat zuhant: a 2014-es 12%-hoz képest most vasárnap csak a voksok 6%-át tudta begyűjteni a párt. Ezzel szemben az MSZP (a DK-val karöltve) közel 10%-ot javított. A Jobbik és az MSZP eredményeit elemezve azt láthatjuk, hogy a szocialisták jelentős arányban tudták visszacsábítani szavazóikat a radikális jobboldal táborából. Az MSZP-DK jó szereplésének oka a magas részvétel (=sikeres mozgósítás) mellett éppen az lehetett, hogy az MSZP visszaszívta a jobbikos szavazók egy meghatározó részét. Vona Gábornak van min törnie a fejét a vasárnapi választás után: az MSZP-től 2010-ben és 2014-ben elszipkázott szavazóik kezdenek visszavándorolni a baloldalhoz.

Az MSZP, a Fidesz, a Jobbik és a Munkáspárt jelöltjeinek eredményei a salgótarjáni polgármester-választásokon, 2006-2016 (Nemzeti Választási Iroda):

Választási részvétel a salgótarjáni polgármester-választásokon, 2006-2016 (Nemzeti Választási Iroda):


A Fidesz-KDNP jelöltje az érvényes szavazatok 40%-át szerezte meg, vagyis a pártszövetség hozta a 2006-os és a 2014-es polgármester-választások eredményét. A szavazatok számát tekintve a fideszes jelölt még jobban is szerepelt, mint két, illetve hat évvel ezelőtt.

A Fidesz tehát 6 évnyi kormányzás után is stabilan hozta a formáját a vasárnapi időközin, de az MSZP-Jobbik átrendeződés következtében ez most nem volt elegendő a győzelemhez.

Salgótarján pedig, szinte egyedüliként az országban, tovább őrzi a 2010 előtti kétosztatú pártstruktúrát – akárcsak egy időkapszula.