Galló Béla
Galló Béla politológus

Renzi már belátja

Régóta érlelődő vallomással állt elő az olasz választási kampány finisében az exkormányfő Matteo Renzi. Pártjának migrációs politikáját kudarcosnak nevezve, belátja, hogy amit ebben a témában az olasz balközép képvisel, az enyhén szólva nincs fedésben az olasz nép érdekeivel.

Olaszország a migrációt tekintve ma Európa egyik (ha nem a) legkiszolgáltatottabb országa. Tranzit-országként és végállomásként is kitüntetett jelentősége van. Észak felé rengetegen szeretnének átszáguldani rajta, de igen sokan meg is akarnak telepedni itt. Miközben – és ezt pillanatra se feledjük - a migráció jelenleg csupán az egyik probléma Itália bajainak sorában.    


Renzi mea culpája figyelemre méltó. A várható vereség hatására, nincs kizárva, tartósan így is gondolja majd, végtére a tények, amelyekkel az elmúlt években a balközépnek szembesülnie kellett, igen makacs dolgok. Most már nem lehetne avval előhozakodnia, mint amivel egykor a német filozófus, Fichte hozakodott elő, hogy tudniillik, ha a tények nem illeszkednek a konstrukciókhoz, „annál rosszabb a tényeknek”.

Ugyanakkor Renzi párttársa és egyben utóda, a jelenleg még miniszterelnök Paolo Gentiloni múlt héten Berlinben az európai uniós menekültügyi rendszer reformjának ügyében olyannyira egy húron pendült Angela Merkellel, hogy olasz legyen a talpán, aki mondandóját meg tudta különböztetni a hivatalos német állásponttól. Márpedig ez szükségképpen azt is jelenti, hogy Gentiloni és Renzi véleménye azért nem teljesen esik egybe.        

Kampányfogás volna? Az egyik ilyen, a másik olyan hangszeren játszik, hátha ezzel maximalizálni tudnák balközép választóik számát?

Aligha. Ez a „vélemény-munkamegosztás” a hatalom megtartásához ma már igencsak kevésnek látszik, legalábbis ami az egyedüli kormányzás lehetőségét illeti.

Mértékadó előrejelzések szerint a kormányzó Demokrata Párt 23 százalékkal jelenleg csupán a harmadik helyen áll a versenyben. A Silvio Berlusconi köré tömörülő jobboldali pártkoalíció ennek majd a dupláját, 38-40 százalékot mondhat magáénak, míg az elitellenes, „populista” Öt Csillag Mozgalom a maga 28 százalékával ugyancsak megelőzi a demokratákat.

Akár valamilyen koalíciós felállás is kisülhet ebből, noha Berlusconi szokásosan magabiztos. Nyelvével már meg is nyerte koalíciójának a választásokat (40 százalékkal kormányt lehetne alakítani), miközben jogerős elítélése miatt a „lovag” személyesen nem tölthet be semmilyen kormányzati pozíciót.

Merkelnek március 4-e után mindenképpen bonyolultabb olasz belpolitikai helyzettel kell számolnia. Neki, a jobboldali német politikusnak bizonyára nehezebb dolga lesz az olasz jobboldallal, mint volt a balközéppel, még akkor is, ha végül Itáliában is jobb-bal koalíció alakul ki. S komoly nehézségei korántsem csupán a migráns-kérdésben támadhatnak velük.

Persze hol vannak már a régi - „szép, tiszta” - ideológiai képletek?!

Csak egy biztos. Európa mediterrán régiója márciustól még inkább labilissá válhat, és nem kizárólag a migráns ügy miatt. Felboríthatja a változás a német-francia uniós politika egészét is, elváshatja a Merkel-Macron tengelyt. Hiszen nem valószínű, hogy a gazdaságilag küszködő görögök, a katalán (és a baszk) törekvésekkel vívódó spanyolok, valamint a migránsözön mellett még a bankcsőddel is riogatott olaszok lelkesen tapsolnak majd annak a föderációs tervnek, amelynek részleteiről egyébiránt Merkel és Macron sem egyeztek meg. (Sőt tulajdonképpen az sem dőlt el még, hogy a gazdag és „szorgos”, protestáns Észak felől nézve Franciaország a „lusta”, katolikus Délhez, avagy ennek ellenére mégiscsak a kemény maghoz tartozik-e…)

Renzi tehát mintha már ezekre az új időkre készülne.

Ideje volt.

 

(Kép forrása itt.)