Lánczi Tamás
Lánczi Tamás politológus

Ravaszkodnak a sógorok

Így menti az irháját az osztrák kancellár a magyarok kontójára.

„Senki sem akarja, hogy mindenki kerítéseket emeljen. Ez nem érne célt az embercsempészek ellen, lerombolná Schengent és tönkretenné a közös EU-nkat.” – Ezzel a mondattal Werner Faymann osztrák kancellár (aki egyben az Osztrák Szociáldemokrata Párt elnöke is) bizonyosan megnyerte az európai képmutatási versenyt.

A helyzet ugyanis az, hogy épp Magyarország védi az európai, vagyis a schengeni határt. Erre vállaltunk kötelezettséget, ezt írják elő a jogszabályok és nem utolsó sorban ezt kívánja Magyarország és Európa érdeke is. Ha nem védjük meg a határt, akkor mégis hogyan tartóztassuk fel a dél felől özönlő tömeget?

Ezzel szemben Ausztria tegnap de facto visszaállította a schengeni övezeten belüli határellenőrzést, amit eufemisztikusan mélységi határellenőrzésnek hív. Vagyis éppen ők azok, akik felszámolják a schengeni vívmányokat és akadályozzák az uniós állampolgárok szabad mozgását.


(Migránsok tüntetnek a Keleti pályaudvaron)

Most akkor mi van?

Az van, hogy Ausztriában közelegnek a tartományi választások és az egész politikai elit retteg a bevándorlásellenes Szabadságpárt előretörésétől. Még olyan helyeken is győzhet a néhai Jörg Haider pártja, ahol emberemlékezet óta az osztrák szociáldemokraták regnálnak. Hát ezért ez a keménykedés az osztrák-magyar határon. Eközben persze az osztrák politikai elit kényesen ügyel arra, nehogy a Fekete Péter, vagyis a bevándorlás-ellenesség vádja náluk maradjon. Ezért a kioktató hangnem a magyarokkal szemben. 

Pofonegyszerű politikai trükk, de több száz évnyi közös államiság után átlátunk a sógorok ravaszságán.