Megyery Gerda
Megyery Gerda politológus

Pozitív narratíva

Hosszú ideje várunk arra, hogy az Európai Unió elszánja magát a bevándorlási krízis kezelésére. A tagállamok külön-külön ugyan képesek mérsékelni a migrációs nyomást, de a hosszú távú megoldáshoz közös fellépésre lenne szükség.

Közös, megerősített határvédelemre, a menekültkérelmek Unión kívüli elbírálására, egységes kommunikációra a kibocsátó országok, és az útnak indulók felé. Uniós csúcsok sora foglalkozott már a bevándorlás problémájával, de a zárónyilatkozatok eddig nem léptek túl az evidencia megállapításán, hogy „van egy megoldandó problémánk”. Az EU mindeddig időhúzásra játszott. Most azonban az Európai Parlament végre magához ragadta a kezdeményezést, és állásfoglalást tett közzé „A menekült- és migránsáramlatok kezeléséről”.


Mielőtt megnéznénk az Európai Parlament „átfogó és elvi alapokon nyugvó uniós fellépésről” szóló javaslatát, vessünk egy pillantást a szóban forgó intézményre. Az Európai Parlament politikai alapon szerveződik. A legutóbbi, 2014-es EP-választás eredményeként az Európai Néppárt (EPP) rendelkezik a legnagyobb frakcióval, de a szocialista (S&D), liberális (ALDE) és zöld (Greens) frakciók együtt jóval több képviselővel bírnak. A különböző balliberális csoportosulások együttesen könnyedén abszolút többséget szerezhetnek egy-egy szavazáson – ennek fényében érdemes tehát olvasnunk az Európai Parlament állásfoglalását. Nézzünk néhány idézetet a szövegből!

1.  „a nemzetközi migráció – amint erre a történelem során már volt példa – hozzájárulhat a társadalmi-gazdasági fejlődéshez, és az ezzel kapcsolatban használt narratívának pozitívnak kell lennie”

Az emberiség története szinte mindenre, és annak az ellenkezőjére is szolgáltat példát. Sem térben, sem időben nem kell messzire mennünk ahhoz, hogy lássuk: a migráció birodalmakat képes lerombolni. A terrortámadások drasztikusan emelkedő számát vagy a migránsokra fordított óriási költségvetési összegeket pedig nehezen értelmezhetjük a „társadalmi-gazdasági fejlődés” előjeleként.

 2. „…túllépjünk a menekültekkel kapcsolatos jelenlegi narratíván, amelyben ezek az emberek csak teherként jelennek meg […] javasolja, hogy vonják be a menekülteket az őket közvetlenül érintő politikai válaszok meghatározásába és kialakításába”

Magyarul mondva, az EU területére illegálisan érkező, EU-s állampolgársággal nem rendelkező embereket vonjunk be a politikai döntéshozatalba. Hadd mondják meg ők, milyen szabályok, milyen törvények vonatkoznak rájuk! Hadd döntsenek ők arról, hogy éppen Németországba vagy Svédországba szeretnének letelepedni! Érdekes elképzelés. Vajon ha holnap az Egyesült Államokba utazom, amerikai állampolgárság nélkül, akkor beleszólhatok abba, hogy milyen törvények vonatkoznak rám? Aligha.

3. „…felszólít biztonságos és jogszerű migrációs lehetőségek sürgős, konkrét és kézzelfogható kialakítására az Unió egésze számára, többek között hatékonyabb családegyesítési mechanizmusok és áttelepítési programok révén”

Itt tart ma az Európai Unió. Az illegális bevándorlást meg sem próbálná megfékezni. Az Európai Parlament szerint a migráció egy megváltoztatatlan adottság (ami egyébként rendkívül hasznos is lehet egyszer valakinek a távoli jövőben), és nem tehetünk mást, mint hogy jogszerű mederbe tereljük, és minden lehetséges eszközzel támogatjuk. A mainstream európai elit azt hiszi, ha az „elkerülhetetlen” folyamat élére áll, azzal a saját hasznára fordítja a migrációt. Ebben a társadalom-átalakítási kísérletben azonban nem mindenki szeretne részt venni.

 

(Kép forrása itt.)