Lánczi Tamás
Lánczi Tamás politológus

Plakátbűnözők

Miért fontosabb a baloldalnak egy illegális bevándorló mint egy határon túli magyar?

Én is rongáltam plakátot – büszkélkedik tettével az Együtt - a Korszakváltók Pártja elnöke, Szigetvári Viktor. A Soros György közreműködésével felfuttatott, majd a választások után a pálya szélére sodródó Együtt utolsó látványos akciója egy hungarocellből készült Orbán-fej előre megfontolt, nagy nyilvánosság előtt elkövetett rugdosása volt 2013 őszén.

A pártot azóta magára hagyta egyetlen szövetségese, a PM, majd a párt elnöke, Bajnai Gordon és a jelek szerint a maga a szponzor is. A látványos hanyatlás ellenére úgy tűnik, az értelmiségi vandalizmus szelleme továbbra sem aludt ki a kicsi, de agresszív politikai formációban. Abba most ne is menjünk bele, hogy köztéri tárgy rongálására történő felhívás milyen paragrafusokat merít ki, arra ott vannak a jogászok. Van azonban itt egy sokkal súlyosabb probléma.


Szigetvári, Gyurcsány kabinetfőnökeként, aktív szervezője volt annak a magyarellenes, határon túli és anyaországi magyart egymás ellen fordító kampánynak, amely a román szolgálatok és néhány élemedett korú munkásőr nagy megelégedésére megakadályozta – igaz, csak átmenetileg – a kettős állampolgárság megadását honfitársainknak.

Valószínűleg mindenki emlékszik a „Ne fizessünk rá” szlogenű plakátokra, amelyekkel Szigetvári és akkori főnöke 2004-ben elárasztották az országot, de felidézhetjük a 2002-es országgyűlési kampányt is, amelyben Szigetvárinak úgyszintén oroszlánrésze volt, és amelyről pár évvel később Gyurcsány Ferenc így nyilatkozott: „A gátlásosnak aligha nevezhető manőver legfőbb célja a »23 millió román munkavállaló« beözönlésétől való – valójában alaptalan – félelmek keltése.”

(Kép forrása: itt.)

Ha valaki elfejtette volna, a 23 millió románon másfél millió erdélyi magyart kellett érteni, akik valóban nem terveztek tömegesen áttelepülni Magyarországra, ezt Gyurcsány jól látta.

Ezzel szemben idén hozzávetőleg 120-130 ezer, zömmel koszovói illegális bevándorló fogja átlépni a magyar határt (májusig nagyjából 50 ezren jöttek be) és az Unió valóban tervezi a bevándorlók kvóta alapú szétosztását. Hogy mi abban a logika, hogy a baloldal a magyar migrációt nem, a harmadik világbeli bevándorlást viszont támogatja? Látszólag semmi.  Az ellentmondást csak az oldja fel, ha szem előtt tartjuk, hogy a hazai baloldal egy jelentős része számára fontosabb, hogy megfeleljen a multikulturalizmus lejárt szavatosságú ideológiájának, mint a magyar nemzeti érdeknek.