Galló Béla
Galló Béla politológus

Őszöd örök

Gyurcsány, ezt legelvakultabb fanjai kivételével mindenki láthatja, politikusi féltehetség. Kavarni tud, vezetni, építkezni nem.

Igaza van Antalóczy Attila barátomnak, egykori országgyűlési képviselőnek, túlságosan perszonálisan elemezzük a politikát. Kevesebb figyelem jut a folyamatokra, struktúrákra, és éppen most, amikor pedig szerte a világon – tisztelet a kivételeknek – szinte eltűnnek a politikai személyiségek. Hiába pumpálja beléjük a levegőt a média, a lufik valahol mindig eresztenek. A struktúrák és a folyamatok viszont sokkal szívósabbak.

Így van ez a hírhedett, 15 éves őszödi beszéddel is, amely most is mérgezi még a levegőt. Gyurcsány sokat köszönhet ennek a beszédnek, ettől lett belőle igazán „valaki”, aki azóta is lassabban ereszt le, mint sok-sok „baloldali” kollégája. Kétségtelen politikai szívóssága azonban sokkalta többet fejez ki annál, mint amilyen a figurája.

A beszéd az MSZP története nélkül csupán felszínesen érthető. 


Őszödöt Medgyessy megpuccsolása előzte meg, aki a neoliberális koalíciós keretek között próbált még valamiféle szociális színezetet adni a szocialistáknak. Gyurcsánnyal a neolib igazodás már totálisra sikeredett, olyannyira, hogy talán még az SZDSZ is csodálkozott rajta. Az őszödi beszéd mindenkinek azt üzente, hogy a sikeres átmentés bő másfél évtizede után az MSZP maradék (eleve kellően homályos) baloldalisága immár odavan. A gazdasági hatalom stabilan a miénk, ideje levetni a „balos”, szocialista maszkokat. Hazudtunk, mert kellettek a szegény kiskádáristák voksai, de a hogyan tovább eldőlt. A nómenklatúrából tőkéssé vedlett tulajdonosi erőcsoport immár komprádor típusú világgazdasági integrálódást akar, a pártnak ezt kell szolgálnia, más alternatíva nincs. Nálunk a szakértelem, mi vagyunk a progresszió.     

Hogy ezt csúnyább szavakkal, kissé idétlenül – nyilván dupla W-s befolyásolás alatt – hozta „elvtársai” tudomására? Persze, mert ott helyben nyilván megint elöntötte saját „zsenijének” tudata, s mély meggyőződéssel úgy gondolta, ő ezt is megteheti, hiszen jóval okosabb azoknál, akikhez beszél.

Pártja egy-két halovány ellenszegülés után lényegében föltette a kezét, nem vetette ki magából „zsenijét”, hagyta, hogy teli bendővel maga távozzon, s aztán mohó kishalként (DK) fokozatosan falja fel a bamba nagyhalat (az MSZP-t).

Pestiesen szólva, a szocialistákat ezzel végleg gajra vágta, ami kétségtelenül pártpolitikusi teljesítmény. Legendás kormányzati inkompetenciájával azonban az egész baloldalt gyorsan megszabadította hajdani, úgymond csodafegyverétől, a szakértelemtől, hacsak a Békesitől Kunhalmiig húzódó impozáns intellektuális kínálatot nem érzékeljük felívelésnek. 

Gyurcsány, ezt legelvakultabb fanjai kivételével mindenki láthatja, politikusi féltehetség. Kavarni tud, vezetni, építkezni nem.

A komprádor progresszorok ma mégis ott tartanak, hogy megint benne látják megváltójukat. Az ő szívósságuk nélkül Gyurcsány már régen politikai elfekvőben lenne, de immár két évtizede nem találtak jobbat nála. És ha már így van, arra a következtetésre jutottak, hogy ostobaság volna nem támogatniuk. A szuverenisták, a másként gondolkodó nemzeti kapitalisták hátha megtörhetőek még, az esélyt nem szabad elszalasztaniuk. Két lehetséges út, két lehetséges jövő. Vagy ők, vagy mi.

Figurák jöhetnek-mehetnek, de a struktúrák maradnak.

Őszöd örök. 2022-ben történelmi lesz a tét.

Szóval Antalóczynak igaza van.

(Kép forrása: MTI/Földi Imre)