Kiszelly Zoltán
Kiszelly Zoltán politológus

Orbán Viktor másodszor segít Trumpnak

A novemberi amerikai időközi választás előtt Donald Trump ismét a bevándorlást akarja központi kampánytémává tenni. Ezzel lett elnök, és most ezzel akarja a Republikánus párt kongresszusi többségét megőrizni. Orbán Viktor első kormányfőként támogatta az akkor még csak jelölt Trumpot. Most a hatékonyan működő magyar (és olasz) fizikai és jogi határzár lehet az a hivatkozási alap, amit Trump Merkel kancellár “Minden szírt befogadunk!” politikájával szembe állíthat.

A szabad világ vezetője felhívta a magyar miniszterelnököt. Két szövetséges ország vezetője között ez egy bevett dolog, ám most mégis különös jelentősége van. Az USA-ban november 6-án tartják az időközi választásokat, és a Republikánus pártnak meg kell küzdenie többsége megőrzéséért. Trump elnök a bevándorlásban látja azt a témát, amivel ez sikerülhet.

A kiindulási helyzet kedvező, Trump elnök hívei két év után is lelkesek és aktívak. Míg a tavaly decemberi időközi alabamai szenátorválasztáson a demokrata jelölt 22 000 szavazattal előzte be a republikánus jelöltet, addig a Pennsylvania 18-as választókerületében idén márciusban tartott pótválasztáson a republikánus jelölt már csak 755 vokssal maradt le demokrata riválisa mögött.


Trump elnök akkor megígérte, hogy a külföldi acéltermékek megadóztatásával megmenti az amerikai acélipar munkahelyeit. Mint tudjuk, azóta már a német luxusautók is célkeresztbe kerültek.

A “Make America Great Again!” látszólag működik, a verseny most is szoros, a legtöbb kutatás szűk demokrata többséget mér, 227 a 208 ellenében, miközben 218 mandátum kell a képviselőházi többséghez.

Európai körútján Trump volt kampányfőnöke, Steve Bannon élőben láthatta, hogy az újkori népvándorlás témája mennyire meghatározó, ezzel hogyan erősödnek meg bevándorlás-ellenes pártok (mint Francia- és Németországban, Svédországban vagy Hollandiában), és hogyan söpri el a népharag a bevándorlásbarát pártokat és kormányokat (mint Ausztriában és Olaszországban).

Budapesti látogatásán Bannon azt is láthatta, hogy egy patrióta országvezetés következetes migrációs politikája hogyan tart kormányon a bevándorlást ellenző, a saját családokat támogató pártokat és vezetőket.

Hiba lenne Bannon és más konzervatívok befolyását alábecsülni, mint ahogyan a balliberálisok azzal is hibáztak, amikor a migrációt “gumicsontnak”, vagy “álproblémának” tekintették.

Az újkori népvándorlás a bevándorló-ország USA számára is komoly kihívást jelent. Másfél éve a (szűk) többség Trump elnök politikáját választotta, mert nem kért a Soros György, Hillary Clinton és Angela Merkel által propagált “befogadásból”. Magyarország elsőkét és sikerrel szállt szembe ezzel a politikával, amire a magyar emberek áprilisban ismét kétharmados felhatalmazást adtak.

Orbán Viktor két éve nagy feltűnést keltett, amikor Tusnádon elsőként támogatta Donald Trump terror- és bevándorlás-ellenes politikáját. Most a brüsszeli kötelező betelepítési kvóta következetes elutasítása és a Stop Soros! törvény az, ami a júniusi uniós csúcson nagy port fog kavarni. Ez minimum egy telefonhívást megér Trumpnak.