Megyery Gerda
Megyery Gerda politológus

Orbán Viktor döntése közpénzeket mentett

Összeesküvés-elméletek hada kelt lábra, miután kiderült, hogy a Külügyminisztérium a Quaestor bedőlése napján vette ki pénzét a brókerházból.

A kormányfő ma soproni sajtótájékoztatóján elmondta: ő maga rendelte el, hogy minden minisztérium, amelyik közpénzt tart brókercégnél, azt azonnal vonja ki onnan, hiszen a Buda-Cash bedőlése dominóhatással fenyegetett.


Orbán Viktor nyilatkozatát újabb vádaskodás-hullám követi: miért nem szóltak az „embereknek”, hogy ők is vegyék ki a pénzüket a brókercégektől? Miért csak „magát” mentette az állam?

Itt álljunk meg egy percre. Magyarországon van 4 millió ember, aki adót fizet, és van közel 10 millió magyar állampolgár, akinek a pénzéről szó van, ha közpénzről beszélünk. Ezek a brókercégek pedig közpénzeket is kezeltek. Az állam első sorban ennek a 10 millió embernek a pénzéért felel, így a kormány először a közpénzek kimentéséről gondoskodott. 

(Fotó: MTI/Máthé Zoltán) 

Nem az állam pénzét mentették ki a brókercégekből, hanem mindannyiunk pénzét. Közpénzt.

Közpénzeket nem biztonságosnak ítélt helyen hagyni pedig hatalmas hiba lett volna. De szerencsére nem ez történt. Az „embereknek” pedig hiába szóltak volna – az a pénz már nem volt ott a brókerházaknál. Azért nem, mert ezeket a pénzeket a befektetési cégek vezetői már évekkel ezelőtt eltapsolták. Éppen ezért, a magánszemélyek kártérítése végett dolgozott ki törvényjavaslatot a nagyobbik kormánypárt, amelyet akár már márciusban el is fogadhat az országgyűlés.

Közpénzek megmentését általában nem vizsgálat-követelés és gyanúsítgatás szokta követni. Persze, ha más mondanivaló nincs, akkor marad ez.