Lánczi Tamás
Lánczi Tamás politológus

Orbán-kormány: emberi jogokból jeles

Putyin elnök látogatásának napján a ballib sajtó drámai hangon számolt be arról, hogy Magyarország megvétózta a NATO nagyköveteinek közös, Ukrajnával foglalkozó nyilatkozatát.

Cikkeikben az összefüggés látszatát keltették az orosz elnök magyarországi útja és a vétó között: lám-lám, a magyar kormány oroszbarátsága végül a NATO-val is szembefordítja az országot.

A valóság azonban az, hogy a magyar kormány nem utasította el a közös nyilatkozatot, mindössze feltételekhez kötötte az együttműködést: ha a dokumentumba bekerül a jogfosztott kárpátaljai magyar kisebbség melletti kiállás, akkor Magyarország is aláírja azt. Ezt nevezzük nemzeti érdekérvényesítésnek – ideje lenne, hogy a liberálisok szótárába is bekerüljön ez a ballib újságírók fülének egzotikusan csengő kifejezés.

Magyar kisiskolások Kárpátalján.


A magyar vétó végül hatékony politikai fegyvernek bizonyult: az elfogadott nyilatkozat tartalmazza azokat a kitételeket, amelyek kötelezik Ukrajnát a kárpátaljai magyarságtól elvett jogok visszaadására. Jelentős siker ez a magyar kormány hosszú ideje tartó küzdelmében, amit az Ukrajnában élő magyar kisebbség védelméért folytat.

A kisebbségi jogokra máskor oly érzékeny liberálisok valahogy újra és újra megfeledkeznek az „elveikről”, amikor a határon túli magyarságról van szó. Így történhetett meg az, hogy az illiberális magyar kormány állt ki egy kisebbség jogaiért. Méghozzá sikeresen.

 

(Kép forrása itt.)