Lánczi Tamás
Lánczi Tamás politológus

Orbán a legnagyobbak között

A hétvégén a horvátországi Dubrovnikban került sor a nyolcadik Kína-Közép-Európa csúcsra. A „16+1” ország találkozóján a kínai állam 16 közép-kelet-európai országgal folytatott tárgyalásokat és kötött együttműködési megállapodásokat.

A hétvégi csúcstalálkozón a magyar miniszterelnök négyszemközti megbeszélést folytatott Li Ko-csiang kínai miniszterelnökkel. Magyarország „keleti nyitását” a liberális média a szent közgazdaságtan doktriner gondolkodása alapján értelmetlennek, az européer politika szellemében pedig erkölcsileg elitélendőnek bélyegezte. Egyszerre mondták azt, hogy semmiféle gazdasági racionalitás nem támasztja alá a kormány tervét, hogy növelje az ázsiai országokkal folytatott kereskedelmünk volumenét, és állították, hogy Magyarország „elárulja a nyugati értékeket”, ha gazdasági megállapodásokat köt a keleti államokkal, elsősorban Kínával. Pedig elég lett volna csak egy pillantást vetniük a nyugat-európai államok és Kína közti kereskedelem volumenére, hogy belássák, a magyar kormány döntése gazdaságilag megalapozott, és egyébként is, a kereskedelem alapja az érdek, nem pedig az értékközösség.


Nézzük például Németországot. A 2018-as adatok alapján a német gazdaság exportjának 7,1 százaléka irányul Kínába, összesen 95 milliárd dollár értékben. A német exportrangsorban csak az Egyesült Államok (8,4 százalék) és Franciaország (7,8 százalék) előzi meg az ázsiai országot. Ha pedig az importot nézzük, akkor Kína az első helyen szerepel: a Németországba érkező termékek 10 százaléka érkezik Kínából (109 milliárd dollár értékben), az európai országok és az USA csak Kína után jönnek a sorban.

A magyar-kínai kereskedelem volumene jóval szerényebb. Magyarország importjának 5,9 százaléka származik a keleti országból (5,78 milliárd dollár), és exportunk 2,9 százaléka (3,14 milliárd dollár értékben) irányul Kínába. Tehát, akár a százalékos arányt, akár az abszolút számokat nézzük, Németország sokkal intenzívebb kereskedelmet folytat a Kínai Népköztársasággal, mint Magyarország.

Ebben nincs is igazából semmi meglepő. Az azonban mindenképp érdekes, hogy az elmúlt években a német kancellár és a magyar kormányfő hasonló gyakorisággal folytatott személyes megbeszélést a kínai elnökkel, Hszi Csin-pinggel. Angela Merkel 2014 óta négy alkalommal találkozott négyszemközt Hszi Csin-pinggel, Orbán Viktor, ugyanezen időszak alatt háromszor. A kancellárasszony legutóbb 2018 májusában, Pekingben tárgyalt a kínai elnökkel, korábban 2014 márciusában, Berlinben és ugyanezen év júliusában Pekingben, majd három évvel később, 2017 júliusában ismét Berlinben találkoztak. A magyar miniszterelnök legutóbb tavaly novemberben, Sanghajban folytatott négyszemközti megbeszélést a kínai elnökkel, előtte, 2014 februárjában és 2017 májusában is Pekingben találkoztak. 

Tehát, rögzítsük a tényt: a magyar kormányfő közel annyiszor találkozott a kínai elnökkel, mint a Magyarországnál tízszer nagyobb Németország kancellárja. Ez is jól mutatja, hogy Orbán Viktor megkérdőjelezhetetlenül a kontinens egyik legtekintélyesebb vezetőjévé emelkedett, és egyúttal megcáfolja azt az állítást is, hogy elszigetelődtünk volna. 

(Kép forrása itt.)