Kiszelly Zoltán
Kiszelly Zoltán politológus

Nukleáris fegyverkezési verseny karácsonyra?

Komolyra fordulhat az amerikai-orosz konfliktus, ha a gazdasági szankciókat fegyverkezési verseny is követi.

Obama elnök a minap írta alá a Kongresszus 5859 számú törvényét. Ebben az Ukrajnának nyújtandó további segítség és az újabb Oroszország elleni szankciók részletezése mellett újdonságként került elő a nukleáris fegyverkezési verseny opciója. A 10. szakasz ugyanis azzal vádolja meg Oroszországot, hogy az megszegte a kis- és közepes hatótávolságú rakéták 1987-es tilalmáról szóló INF-egyezményt.


Obamának 2015 márciusáig kell jelentést tenni a Kongresszusnak arról, hogy ez valóban így van-e, és ha igen, akkor milyen intézkedéseket kell az USA-nak saját és szövetségesei védelmére hoznia. Onnantól kezdve 90 naponta újra értékelik a helyzetet, ezzel fokozhatják, vagy éppen enyhíthetik a Moszkvára nehezedő nyomást.

2015 márciusa véletlenül pont az Oroszország elleni gazdasági szankciók felülvizsgálatának az ideje is, így ha addigra az atomrakéták körüli vita határozza meg az alapjában békében és kereskedelemben érdekelt Európa közbeszédét, úgy biztosan maradnának a szankciók.

A törvény azt a kiskaput is nyitva hagyja, hogy az USA akár ki is léphet az INF-egyezményből. Az 1980-as évek forgatókönyve sejlik fel: akkor az alacsony olajár mellett csillagháborús fegyverkezési versenybe kergették a szovjeteket, ami végül csődbe vitte a Szovjetuniót.