Galló Béla
Galló Béla politológus

Nicsak, ki beszél!

Ki mondja? Hogyan mondja? Mit mond? A rutinos állampolgár rendszerint ezt a három kérdést tartja szem előtt, ha a kampányok idején nap, mint nap politikai üzenetek érik.

Kezdhetné éppen magával az üzenettel is, de hát eleget csalódott már, inkább az üzenet hordozójára és megformálójára összpontosít, s csak utána a tartalomra.

Egy-egy politikus meg se szólalt még, messziről látszik már rajta, mondhat akármit, ígérheti a toronyórát lánccal, a választó csak legyint. Kiváltképp az ellenzéki politikusokat sújtja „mostanság” (minimum tíz éve) a hiteltelenségnek ez a levakarhatatlan nyavalyája. (Figyelem!, nehéz szó: nem nyavajája!). Ráadásul a hiteltelenség címkéjét nem csupán ellenfelek ragasztják ellenfelekre, hiszen úgy nemigen tapad. A tartós hiteltelenség öntapadós. Az érintettek derekasan és alaposan maguk dolgoznak meg érte. 

„Haza. Szeretet. Európa.”

Az MSZP programja ezt a nevet kapta a kampány-keresztségben, hogy a párt egy „gyűlöletmentes, együttműködő Európa megteremtését” célozza meg, amely „az európai polgárok mellett a magyar polgárok érdekét is szolgálja.”

Ugyan ki merné e célkitűzés nemes szándékát kétségbe vonni, ha csak az nem, aki a kákán is keresi a csomót, és imád szőrszálat hasogatni?

Mi se tegyük ezt.  


Oké, azért első a „Haza”, mert az EU-ban elsősorban a magyar emberek érdekeit kell képviselni”. Azért a „Szeretet”, mert a nemzeti érdeket nem gyűlölettel, hanem együttműködéssel kell érvényesíteni”. Végül azért „Európa”, mert Magyarországnak Európában a helye. 

Tóth Bertalan elnök úr, miközben a sajtótájékoztatón kifejtette ezt, férfias mozdulattal szét is tépte a Soros György és Jean-Claude Junckert ábrázoló plakátot, amivel mindhárom célkitűzését beszédesen alátámasztotta. Ezek szerint az EU-ban Soros és Juncker úr a magyar emberek érdekeinek igazi képviselői, továbbá plakátot tépni maga a szeretet jele, illetve, a velük vitatkozó erőknekEurópában coki.

 Hiszen az ominózus plakát nyilvánvalóan egyszerre árulkodik „antiszemita” és antialkoholista attitűdről, mert vajon mi másért is kerülhetne a két tiszteletre méltó szép korú úr egyazon felületre? Bizonyára nem azért, mert az európai jövőt illető – minimum vitatható – elképzeléseik, sőt, erre irányuló elszánt cselekedeteik is meglehetősen azonosak.

Aki nem velük ért egyet, az bizony kiesik a „Haza”, a „Szeretet” és „Európa” nemes értelmezési tartományából.  

 S hogy ne legyen félreértés, Tóth úr szóban is azt sugallta, hogy aki szembeszáll a Soros-Juncker párossal, az a tavaszi európai parlamenti választáson a legmélyebb félelmekre építve, gyűlölettel akar mandátumokat szerezni.

A kör itt már végképp bezárul, pontosabban Haza, Szeretet és Európa egyetlen görbe ívben egyesülnek, a plakát foszlányai a földön hevernek, az üzenet tartalma világos, mint a Nap. Vitának nincs helye.

A rutinos állampolgár pedig megint mindent ért már.

Ezek után a „ki mondja?”, és a „hogyan mondja?” kérdéseket talán már fel se kell tennie…     

 

(Kép forrása: itt.)