Kiszelly Zoltán
Kiszelly Zoltán politológus

Németország útikönyv, kivándorlóknak

Szomorú vagy a választási eredmény miatt? Kivándorolnál? Akkor Németország a “legjobb” úti cél! Az ne zavarjon, hogy a németek többsége már Orbán Viktort, vagy Sebastian Kurzot szeretné kancellárnak, és ők legszívesebben Magyarországra költöznének.

A helyzet olyan, mint 1956 után. A már kint élő magyarok azt tanácsolják, hogy inkább maradj itthon. Az itthoni buboréktársaid pedig arra bíztatnak, hogy csomagolj. Elmenni, de hová? Anglia már nem kér a bevándorlókból, az uniós vendégmunkások helyzete egyre bizonytalanabb, és sok indiai, vagy pakisztáni brit szól majd be neked az utcán, vagy kérdezi gyerekedtől az iskolában, hogy mikor takarodsz végre haza?

Anglia helyett most Németország az új Mekkád? Meg fogsz lepődni, hogy ezt szó szerint kell érteni, ugyanis a migráció kedvenc buborékmédiád állításával szemben nem gumicsont, hanem a német nagyvárosok kőkemény realitása. Ne csodálkozz majd, ha barátnőd, feleséged, vagy kislányod és kisfiad felé kéjes szempillantások és kezek irányulnak, az iszlám szerint a gyerekek ugyanis már kilenc éves kortól nagykorúnak tekinthetők. A fejkendő nélküli nők pedig egyébként is vessenek magukra.


Azon se lepődj meg, ha nem beszélsz németül, vagy nem hiányszakmában dolgozol, akkor előbb-utóbb egy munkaerő-kölcsönző cégnél kötsz ki, óránként 9-12 eurós minimálbéren, ami forintban sok, de a nagyvárosi lakbérekhez képest kevés. Sok helyen örülni fog a főnököd, hogy magyar vagy, ugyanis lehet, pont Magyarországra telepítik ki a gyáradat, így itthon te fogod a többieket betanítani.

Németország egy élhető hely. Már ha mindig van nálad kés, vagy paprika spray. Az ne zavarjon, ha a hosszas albérletkeresés után végre kifogsz egy jó lakást, beköltözöl és megismerkedsz a szomszédokkal, mire az önkormányzat közvetlenül melléd telepít be 4-6 kiskorú, kísérő nélküli migránst. Elvégre Te vágytál a kulturális sokszínűségre, nem?

Megéri dolgoznod, hiszen a “vendégek” integrációs költsége miatt emelni fogják az adódat, ráadásul a bruttódból a cégek helyett legalább évi kétszáz eurót fizethetsz a megújuló energia többletköltségeire, vagy havi több száz eurót nyugdíj-előtakarékosságra.

A hazai buboréksajtóra kevesebb időd lesz, de sebaj, nézheted a “közszolgálatinak” csúfolt ARD, ZDF, Kika és más csatornákat. Az ne zavarjon, hogy ezért havi 18 eurót szednek be tőled, nemsokára ez is drágább lesz. Idővel megszokod majd, hogy a fősodrú német médiából csak egyfajta vélemény árad, és az ismerőseid nem mernek veled politikáról beszélni.

Eleinte fura lesz, hogy amikor német ismerőseidnek szidod a magyar kormányt, előbb csodálkozó tekintetek vesznek körül, majd utóbb hülyének fognak nézni. Te “korrupcióról” beszélsz és olyan politikusokról, akik nem törődnek a népükkel. Erre tízből kilenc német Angela Merkel nevét fogja említeni.

Te nem adod fel, és a magyar egészségügy “sanyarú” helyzetét hozod fel, majd szembesülsz azzal, hogy német “állami” betegként heteket kell várnod egy orvosi időpontra, és hónapokat egy nem életmentő műtétre. A privát biztosításra persze nincsen pénzed, így inkább itthon kezelteted magad. A kör bezárul.

Amikor csomagolsz, ezeket a tanácsokat ne feledd el magaddal vinni!

 

(Kép forrása itt.)