Lánczi Tamás
Lánczi Tamás politológus

Nem blöff

Nem gondoltam volna, hogy 2020 legjobb filmjét Guy Ritchie fogja szállítani. Persze szeretem a Blöfföt, meg a Ravasz, az Agy meg a két füstölgő puskacsövet, de hát azok már húsz éves filmek. Ezért amikor beültem a moziba, féltem, hogy valami lejárt szavatosságú, átcímkézett árut kapok. De nem.

A film pörög, nevettet, de ami a leglényegesebb, kiváló konzervatív lecke a 2020-ra végképp elhülyült nyugati elitnek. Igen, olyan időket élünk, amikor egy Guy Ritchietől kapja meg a jobboldali ember a napi betevőt.


A helyszín London: egy valaha volt birodalom fővárosa, amely már az amerikai, kínai, orosz, izraeli nagystílű bűnözők (arab valamiért nem jutott a filmbe) játszóterévé vált. Az elszegényedett és puha angol arisztokraták legfeljebb a történelmi díszletet biztosítják az idegeneknek. Főhősünk (Matthew McConaughey) is éppen készül belesüppedni az unalmas, gyenge nyugati ember életformájába: négyszázmillióért akarja eladni a drogbizniszét, hogy a vagyon mérsékelt, kispolgári élvezetének adhassa át magát.

Azonban hamar szembesül vele, hogy az új-éhesek egyáltalán nincsenek tekintettel rá, és ha nem figyel, akkor 400 millió helyett örülhet, ha nem kap golyót a fejébe. Emberünk tehát felveszi a harcot, amiben segíti őt a nője, aki úgy emancipált, hogy közben mégis nő. Méghozzá nagyon.

A film magasról tesz a politikai korrektégre is, sőt valósággal tobzódik a faji, etnikai toposzokban. És ha valakinek nem lenne világos, Guy Ritchie ki is mondatja az egyik szereplővel: „most miért sértődsz meg azon, hogy feketének és köcsögnek neveztek. Elvégre fekete vagy és köcsög. Ez tény. Nem azt mondták, hogy minden fekete az, csak te.”

Nyoma sincs a szirupos, rózsaszín liberális mesének: a világ veszélyes, kíméletlen, és aki nem védi meg magát, azt eltapossák. Vagy, ahogy a főhős megfogalmazza a tételmondatot: „csak egy szabály van a dzsungelben: amikor az oroszlán éhes, akkor eszik.”

Ez a mondat avatja ezt a könnyed, nyári akció vígjátékot a 2020-as évek legmélyebb filmjévé. Döbbenet, nem?