Máthé Áron
Máthé Áron történész

Ne hagyjátok a templomot!

A párizsi Notre Dame katedrálist elpusztító tűzvész sokkolta a tengerentúli és az európai közvéleményt.

„Ágyad fejéhez itt jön egy fáklya, itt meg egy balta, fejed levágja. Kipp-kopp-kopp-kopp, az utolsó ember halott.” (Narancs és citrom - angol altatódal a templomokról)

A mottóban egy olyan gyermekmondóka utolsó sorát idéztük fel, amely a londoni templomokat veszi sorra, majd egy fenyegető fordulattal készteti a gyerekeket az elalvásra. A magyar olvasók – én is – ezt a mondókát általában az 1984 című Orwell-regényből ismerik. Mi azonban a helyzet az európai templomokkal?

A párizsi Notre Dame katedrálist elpusztító tűzvész sokkolta a tengerentúli és az európai közvéleményt. Sőt, úgy tűnik, magukat a franciákat is sokkolta. Persze a „közvélemény” egy részét a virtuális katasztrófa-turizmus rendítette meg, amit az itthoni haladó és liberális sajtótermékek „durva” címszóval adtak el. Alighanem az Azonnali.hu vitte el a pálmát a következő Facebook-bejegyzéssel: „A képek legalább szépek, de ez azért túl nagy ár értük”.


Sokan szimbólumként tekintettek erre a pusztulásra, és kongatták meg a vészharangot Európa felett. Valóban, nehéz nem belelátni valamiféle baljós előjelet ebbe a szörnyű eseménybe.

A Notre Dame azonban újra fel fog épülni. Fel fog épülni, mivel a franciák közül sokan imádkoznak és bizonyára adakozni is fognak – ebben François-Henri Pinault milliárdos (Gucci, Saint Laurent, Christie’s tulajdonosa) járt az élen, aki egyből 100 millió eurót ajánlott fel az újjáépítésre.  Fel fog épülni azért is, mert Macron elnök visszavonhatatlanul kiállt az ügy mellett. Ismerve persze a haladó egyházak „vallásközi párbeszédhez” való hozzáállását, az emberben megfogalmazódik a kétely: nem lesz-e valami csalafintaság a dologban, valami össz-vallási szentéllyé átalakítás, egy kis muzulmán imasarokkal? Macron ugyanis nemzetközi segítséget is kért, és a „világ legtehetségesebb embereit” is felszólította arra, hogy működjenek közre az újjáépítésben. De vajon miért? Miért kell nemzetközi ügyet csinálni abból, ami még Macron is szerint nemzeti ügy?

Ráadásul valahogy nem stimmel, hogy Franciaországban csak március hónap folyamán 47 támadást hajtottak végre templomok ellen ismeretlen tettesekből álló anarchista, szélsőbaloldali és feminista csoportok. Ráadásul a templombontások elég gyakoriak Franciaországban: a neogót templomokat marcangoló markológépek számos videón futottak már körbe a neten. (Zárójeles megjegyzés: Németországban alaposabbak, itt egy egész falut, és egy ősfás erdőt takarítottak el a „bezöldülés” miatt kinyitott szénbányában). Régi hagyománya van ennek a felvilágosodás őshazájában: magát a Notre Dame-ot is alaposan végigpusztították már egyszer az Ész Kultuszának elvakult hívei a francia forradalom idején.

De mi a helyzet a többi, a kontinensen és a környező térségekben található ikonikus székesegyházzal?

Santiago de Compostella székesegyháza az „El Camino” végállomása, amely zarándoklatot az önmagukat kereső európaiak teszik meg tétován, viszonylag kevés spirituális töltettel.

A római Szent Péter bazilikában olyan főpap tartja székhelyét, aki mohamedánok lábát mossa, és fekete-afrikai hadurak lábát csókolgatja.

A firenzei Dóm környékén migráns csapatok árusítják a szervezett bűnözés kiskereskedelmi tagozatának olcsó portékáit, és rebbennek fel a carabinerik megjelenésére, mint a földekről elijesztett varjúcsapat – hogy azután kicsit később folytassák a turisták zaklatását.

A kölni Dóm mellett néhány éve óriási szilveszteri bulit rendeztek a migránsok, amelyet a sajtószabadság nagyobb tiszteletére a német média megpróbált letagadni. A buli emléke azóta is kísérti a hatóságokat.

2004-ben az albánok által rendezett pogrom idején Prizren ortodox püspökének széktemploma is leégett, igaz, mostanra újjáépült. De nem épültek újjá azok az 5-6-700 éves templomok, amelyeket a szerb hívők a magukra hagytak.

A Hagia Sophiát éppen újra mecsetként fogják használni.

A Vaszilij Blazsennij talányosan üldögél a Vörös téren, a Lenin-mauzóleumtól nem messze, miközben Moszkvában számos új mecset épül.

Az Észak-Irakban található 1400 (!) éves Szent Illés monostort 2014-ben az iszlám fekete zászlós terrorcsapatai felrobbantották.

Egyiptomban két éve több tucat halálos áldozatot követelő pokolgépes merényleteket követtek el az ősi kopt keresztény felekezet templomai ellen.

És még arrébb, Pakisztánban az alig néhány százalékot kitevő keresztény hívők templomait rendszeresen meggyalázzák, feldúlják. Kínában ipari robbantásokkal tüntetnek el újonnan épült keresztény templomokat.

Nincs aki kiálljon a kereszténységért.

Most egész Európa megtapasztalhatja majd, amit a magyarság mondjuk Erdélyben egy ideje kénytelen volt átélni. Azt tudniillik, hogy amikor a magyar lakosság eltűnt egy-egy településről, a magyar templom magára hagyva összeroskadt, míg a románok új temploma ott áll.

Talán végre valaki meghallja Reményik Sándor felkiáltását: „Ne hagyjátok a templomot!”

 

(Kép forrása: itt.)