Lánczi Tamás
Lánczi Tamás politológus

Nácizmus nincs, de igény lenne rá

Legalábbis nehéz másként értelmezni a tényt, hogy Brüsszel idén közel 600 ezer euróval támogat neonáci mozgalmakat.

Az Európai Parlament idén januárban 400 ezer euróval támogatta a Szövetség a Békéért és a Szabadságért elnevezésű összeurópai neonáci párt alapítványát. Az EP a minap további 196 ezer euróval toldotta meg a neonáci mozgalom büdzséjét. Az Európai Unió az idei évben tehát már több, mint 185 millió forinttal támogatott egy neonáci pártot illetve annak alapítványát.

(A görög Arany Hajnal is tagja a Szövetség a Békéért és Szabadságért összeurópai pártnak.)


Az egyik lehetőség az, hogy EP-nek fogalma sincs arról, hogy kiknek és milyen célokra ad közel 190 millió forintnak megfelelő eurót. Ez nehezen elképzelhető, hiszen az Unió mindig kínos alapossággal ellenőrzi a tagállamoknak ítélt támogatások felhasználását, és a legkisebb gyanús körülmény esetén befagyasztja a támogatásokat. Az tehát aligha valószínű, hogy 600 ezer eurót látatlanban odaad az Európai Parlament egy olyan szervezetnek, aminek nem ismeri a tevékenységét.              

Sajnos a másik opció sem szívderítőbb. Emlékszünk még Szabó Albertre, Király B. Izabellára, Bácsfi Diánára és többi operett-nácira? Időről időre felmerült a gyanú, hogy ők és a hozzájuk hasonlók fizetett szerepet játszanak, hogy mindig legyen egy-két neonáci, akikkel lehet riogatni a békés polgárokat. Bele sem merünk gondolni, hogy ez a gondolat esetleg a brüsszeli bürokraták fejében is megfordult, és ennek a következménye a busás támogatás.

Az uniós pénzből futtatott neonáci rendezvényeknek egy „előnyük” van: Brüsszel tovább vívhatja szélmalomharcát a képzelt náci-veszély ellen, ahelyett, hogy Európa valódi problémáival foglalkozna. Pedig teendő lenne bőven: terrorizmus, demográfiai gondok, illegális bevándorlás, gazdasági stagnálás – hogy csak néhányat említsünk.