Lánczi Tamás
Lánczi Tamás politológus

Nácik voltak, de már elmúlt. Ja, bocs nem.

A baloldal olyan szívesen beszél az írástudók felelősségéről: itt az ideje, hogy gyakorolják is egy picit.

„Leütöttem egy nőt. […] Beszólt, hogy náci bűz van. Én meg leütöttem, hogy büdös zsidó! Pakk! Egy igazi ilyen kampós orrú rohadék volt.”

Ezt idén májusban mondta Szávay István, a Jobbik frakcióvezető-helyettese és az országgyűlés jobbikos jegyzője a párt tisztújító kongresszusán. A nyilvánosságra került hangfelvételen elhangzó mondatokat Szávay elismerte, és lemondott országgyűlési tisztségéről. Bár Szávay valószínűleg hazudott a nő megütéséről, és csak hencegni akart vele, a verbális durvaság és a nyilas keretlegényekre jellemző szóhasználat több, mint megdöbbentő. Az is elgondolkodtató, hogy vajon Szávaynak hány ilyen „elszólása” lehetett még, amiben a Jobbik vezetése úgy tűnik, nem látott semmi kockázatot, máskülönben nem tették volna befutó helyre az országos listájukon, és nem jelölték volna az országgyűlés jegyzőjének.

A Jobbik rögös útja a szalonképességig, majd vissza.


Mindezek után már csak az maradt hátra, hogy azok a baloldali véleményvezérek, akik 2018. április 8-a előtt a Jobbikkal való együttműködésre és a Jobbikra való szavazásra buzdítottak, most bocsánatot kérjenek. Szeretnénk segíteni mindannyiunk emlékezetének felfrissítésében, kik is voltak azok, akik szerint a Jobbik szalonképes párt:

Heller Ágnes: „A realitásokat kell számba venni: a Jobbik is egy ellenzéki párt, és a Jobbik nélkül lehetetlen legyőzni a Fideszt. Mindenki azzal jön, hogy az antiszemitáktól védi az országot meg az ellenzéket. Uramisten, én vagyok a holokauszt-túlélő, és nem ők! Ezzel a tapasztalattal a hátam mögött mondom, hogy ha nincs együttműködés a Jobbikkal, akkor a Fidesz fog hatalmon maradni. Ha a Fidesz hatalmon marad, az tragédia Magyarországnak. Nem egy bonyolult ügy ez.” (2017. november 30. Magyar Narancs)

Karafiáth Orsolya: „Azért ez nagyon sok aknát rejt magában, ez az egész taktikai szavazás dolog, és én előre leszögezem, hogy én át fogok szavazni - hogyha arról lesz szó -, akár a Jobbikra is. Tehát ez az én alapkiindulásom.” (2018. március 28. Hír TV Szabadfogás)

Akik igennel feleltek a Marancs Narancs 2018. március 29-i lapszámában feltett kérdésre, hogy szabad-e a Jobbikra szavazni:

Alföldi Róbert: „Mivel az ellenzéki pártok, úgy tűnik, képtelenek az összefogásra, képtelenek félretenni a saját érdekeiket, az ellenzéki választóknak kell ezt az összefogást létrehozni. Igen, a legesélyesebb ellenzéki jelöltre kell szavazni, ha bármilyen minimális esélyt szeretnénk hagyni magunknak, hogy kormányváltás történjen. Vagy legalábbis ne legyen kétharmados többsége a jelenlegi hatalomnak.” 

Lovasi András: A válaszom igen.” 

Papp Réka Kinga: „Sajnos muszáj a Jobbikra is szavazni, hogy kimozduljunk a NER fogságából”

Schilling Árpád: Ami kétségtelen, Orbán Viktor a legveszélyesebb ragadozó. Ha meg akarunk szabadulni tőle, akkor az orrbefogást javaslom. Megint.” 

Ungváry Krisztián: A Jobbikra történő szavazás nem kifogásolható, ha a legesélyesebb ellenzéki jelölt jobbikos.” 

Vekerdy Tamás: „Meghökkentő módon a válaszom: igen.” 

És végül, Havas Henrik, aki egy egész könyvet szentelt annak, hogy a Jobbikot szalonképessé tegye.

Ja, és még valami. Annak idején Zuschlag Jánosnak a Terror Háza előtt elmondott holokauszt viccéért a mandátumáról is le kellett mondania. Kár lenne szakítani ezzel a hagyománnyal, ha valaki, hát Szávay tényleg rászolgált arra, hogy távozzon a közéletből.