Kiszelly Zoltán
Kiszelly Zoltán politológus

Na, vajon kik egyengetik a migránsok útját?

Összeesküvés? Elmélet? Összeesküvés-elmélet, vagy csupán “véletlenek” egymásba láncolódó sorozata? Budapest, Röszke, Idomeni, Lampedusa és most Moria. A migránsok egy darabig tűrnek, majd fellázadnak sorsuk ellen. Valahogy azonban mindig akkor lázadnak, amikor “helyzet” van. Véletlen lenne?

Ne legyenek kétségeink! Az újkori népvándorlásban sokan esélyt látnak az unió további föderalizációjára; a csökkenő lélekszámú és öregedő európai társadalmak vérfrissítésére; a fogyasztás szinten tartására és persze ezek mentén a saját hatalmuk megőrzésére. Ezért támogatják a migrációt. Berlin és Brüsszel a migráció kérdését európai szinten tartja, hogy arra “európai megoldást” találhasson. Néha persze “rá kell segíteni” a problémára.

Van képük hozzá.


Ez történt Budapesten is 2015. szeptember legelején. A Keleti pályaudvar előtt feltorlódó migránsok között futótűzként terjedt el a német ARD bécsi stúdiójára hivatkozó twitter-üzenet, miszerint “Berlin vonatokat küld Budapestre a szírekért”. A hírt hamar cáfolták, ám a tömeg úgy gondolta, ha a hegy nem jön Mohamedhez nem jönnek a vonatok Németországból, majd ők mennek el Germany-be. Szeptember 4-én el is indultak. Gyalog. Erre hivatkozva nyitotta meg Merkel kancellár egyoldalú döntésével a német határt. Ez a provokáció sikeres volt.

Amikor 2015. szeptember 15-én elkészült a déli műszaki határzár, és Röszkénél az utolsó kaput is bezárták, az Ahmed H. és más provokátorok által feltüzelt tömeg megrohamozta a magyar határt. A nyugati mainstream média persze most is a tömeg negyedét-harmadát adó nőket és gyermekeket mutatta, és nem a köveket dobáló, erőszakos fiatal férfiakat. Mint azóta tudjuk, a ciprusi lakos Ahmed H.-nak hét útlevele volt és “egészen véletlenül” egy, a Soros-hálózat által is pénzelt álcivil NGO látta el a bíróság előtti védelmét. Ez a provokáció eredménytelen maradt, a határzár azóta is működik.

A nyugat-balkáni útvonal 2016. márciusi lezárása sem ment simán. A görög — észak-macadón határon levő Idomeninél is nagy tömeg torlódott fel. Egészen “véletlenül” pont két nappal a Merkel-Erdogan megállapodás előtt szórólapok jelentek meg a feltorlódott migránsok között, amelyek egy állítólag kiszáradt folyó medrén át biztos átkelést ígértek. Az áradó folyóban hárman lelték halálukat, a tömeg visszafordult. A “March of Hope” fedőnevű provokáció a felsorakozott kamerák szeme láttára vallott kudarcot.

Amikor Matteo Salvini olasz belügyminiszterként 2018. június közepén lezárta országa kikötőit a migránstaxik előtt, a Euronews riporternője szintén egészen “véletlenül” az egyik ilyen blokádtörő hajó, az Aquarius fedélzetéről tudósított. A könnyfacsaró sztorik pont két héttel a migrációról szóló uniós csúcstalálkozó előtt kerültek adásba, ám hiába. A bevándorlást ellenző országok ezt a dramatizált támadást is vissza tudták verni.

A sort meg folytathatnánk, ám most legyen elég a legújabb példa, Moria befogadó tábor Lesbos szigetén. A migránsok itt is évekig tűrték sorsukat, ám micsoda véletlen, pont két héttel az új migránscsomag bejelentése előtt gyújtották fel a táborukat. A mainstream média kamerái persze most is a sorstársaik által hajléktalanná tett nőket és gyermekeket mutatták, a provokáció gyújtogatás eredményként beállt helyzet “tarthatatlanságáról” cikkeztek és ismét “európai megoldást” követeltek.

Nem árt ismerni ezeket a “véletleneket”, mivel várhatóan még sok ilyen “véletlennel” fogunk találkozni az újkori népvándorlás során. Akármilyen helyzetet is teremtenek a titkosszolgálatok, bevándorláspárti NGO-k és mainstream média “láthatatlan kezek” provokációi, tartsuk magunkat a jól bevált elvhez: Nem a bajt kell idehozni, hanem a segítséget kell a nélkülözőkhöz vinni!

(Kép forrása: itt.)