Megyery Gerda
Megyery Gerda politológus

Multikulti másként

Vajon melyik az az európai ország, ahol az iszlám szélsőségesek már a kormányrúd közelébe jutottak?

Köztudott, hogy számos európai radikális jobboldali párt áll valamilyen formában orosz befolyás alatt. Eszünkbe juthat a jobbikos KGBéla esete vagy éppen a francia Nemzeti Front kampányfinanszírozási botránya. Van azonban ma Európában egy olyan párt, amelyben nem az oroszok, hanem a szélsőséges iszlamisták szereztek befolyást. Ez a párt ma kormányon van. Ez a párt a svéd Zöld Párt.

(A Zöld Párt társelnöke, Asa Romson a szeptember 11-i terrortámadásokat "balesetnek" nevezte.)


A Zöld Párt a svéd kormánykoalíció kisebbik tagja. Az utóbbi hónapokban a migrációs krízis kapcsán a párt szélsőségesen migránsbarát politikájával került reflektorfénybe. Ez önmagában persze nem jelentené azt, hogy a párt iszlám befolyás alatt áll, a további történések azonban több mint valószínűvé teszik a gyanút.

A Svéd Nemzetvédelmi Egyetem vezetőjének megfogalmazásában: „a Zöld Pártba iszlamisták szivároghattak be.” A Zöld Párt történetének legsúlyosabb válsága Mehmet Kaplan zöld párti lakásügyi miniszter botrányával kezdődött. A politikus a múlt héten mondott le minden kormányzati tisztségéről, miután kiderült, hogy török szélsőségesekkel áll kapcsolatban. Kaplan 2014-ben részt vett egy demonstráción, amelyen a Muszlim Testvériség nevű szélsőséges iszlamista szervezet kézjelével üdvözölte elvtársait – ilyen kép egyébként a Zöld Párt több tagjáról is készült. Ha mindez nem lenne elég, egy további felvétel is nyilvánosságra került, amelyen Kaplan Izraelt a náci Németországhoz hasonlítja.

Kaplan ugyan lemondott miniszteri posztjáról, pártja azonban továbbra is kiáll mellette. Kaplan lemondásának másnapján Asa Romson, a Zöld Párt társelnöke és miniszterelnök-helyettes Kaplan munkásságát és pártja erős muszlim kapcsolatait méltatva a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat „balesetnek” minősítette. Később ugyan finomított álláspontján, hangsúlyozva, hogy „Nem engedhetjük, hogy a szélsőségesség olyan mértékben elhomályosítsa ítélőképességünket, hogy az összes muszlim bevándorlót felelőssé tegyük az szélsőséges akciókért.” Romson korábban az európai migrációs krízist „az új Auschwitz” kifejezéssel jellemezte.

Az elmúlt hónapok európai terrortámadásainak elkövetői többségükben olyan másod- és harmadgenerációs muszlimok voltak, akik Európában születtek és nevelkedtek. Az Iszlám Állam bevallottan menekültnek álcázott terroristákat juttat Európába, és az is nyilvánvaló, hogy számtalan szélsőséges iszlamista sejt működik a kontinensen. A svéd Zöld Párt esete rávilágít arra, hogy az  iszlamisták eszköztárában a merényletek mellett a politikai befolyásszerzés puhább módszerei is helyet kapnak. Céljaik megvalósításához pedig magától értetődően használják ki a naiv, saját ideológiájuk által elvakított liberális formációkat.

Torgyán József örökbecsű mondása szerint azért nem bízott a zöld pártokban, mert azok olyanok, mint a görögdinnyék: a külső, zöld máz alatt ott van a kommunizmus vöröse. A bölcsesség már csak félig igaz: a mai zöldpártok ugyan a zöld héj alatt is zöldek, ez a zöld azonban az iszlám zöldje.