Kiszelly Zoltán
Kiszelly Zoltán politológus

Működött az Ibiza-videó

Ausztria választott. Az eredmény jól mutatja a modern “médiademokrácia” működési elvét, amelyben egy jól időzített és kellően habosított botrány dönti el politikusok és pártok sorsát. Marad Kurz kancellár és vele marad az inkább bevándorlásellenes politika. Amint kiderül, hogy kivel köt koalíciót, azt is megtudjuk, hogy nyugati szomszédunk merre fejlődik.

Sebastian Kurz egy az egyben megismételte Schüssel kancellár 2002-es húzását, és egy előrehozott választásból megerősödve hozta ki a Néppártot (ÖVP). A mostani eredmény elmarad ugyan az akkori 42 százaléktól és a Szabadságpárt  (FPÖ) sem szakadt (még) ketté, ám az erőviszonyok egyértelműen átrendeződtek.

Átrendeződtek az erőviszonyok.

A viharnak voltak előjelei. Már idén januárban volt olyan bécsi blogbejegyzés, miszerint Kurzék őszi előrehozott választásra készülnek. Az ürügyet az azóta elhíresült Ibiza-videó szolgáltatta. Az már korábban tudható volt, hogy az előző osztrák választás előtt, még 2017 nyarán egy kompromittáló videó készült HC Strache akkori FPÖ-elnökről.


A 2017 őszi kormányalakítás után az FPÖ belügyminisztere, Herbert Kickl létrehozta “saját” titkosszolgálatát, az Utcai bűnözés elleni akciócsoportot, amely 2018 februárjában – feltehetően a videó után nyomozva – razziázott a Néppárthoz közel álló osztrák titkosszolgálat főhadiszállásán. Akkor még sötétben tapogatóztak.

A causa az idei EP-választás előtt lett élesítve, amikor a német “közszolgálati” kettes csatorna “humoristája”, az embercsempész hajóknak adományt gyűjtő Jan Böhmermann egy osztrák televíziós díj átvételekor azzal mentette ki magát egy videó üzenetben, hogy azért nem tudja személyesen átvenni a díjat, mert “éppen teljesen beállva, Ibizán egy orosz oligarchával energiaitalt iszik, akivel arról beszélget, hogy miként szerezhetné meg a Kronen Zeitungot”.

Az akkor még ködös utalás az Ibiza-videó nyilvánosságra hozása után vált érthetővé, amit egy héttel az EP-választás elé időzítettek. A botrány elsodorta HC Strache pártelnököt, aki ennek ellenére jól szerepelt pártja EP-listáján.

Az eredményt ismerve az FPÖ 2002-es helyzete intő példa. Akkor egy belső puccs után szakadt a párt, a sors fura fintoraként Jörg Haider akkori pártelnöknek kellett új formációt alapítania. Strache leköszönt pártelnök volt annyira bölcs, hogy egyet hátralépjen. Az eredményt látva, másoknak is így kell(ene) tenniük.

Az egység azért is fontos, mivel Sebastian Kurznak az előtte álló négy lehetőségből kettőnél a Szabadságpárttal is számolnia kell. Az osztrákok nem akarnak még egy nagykoalíciót, így a szocdemek aligha jönnek számításba. Az ÖVP a Zöldekkel is kormányozhatna, amit Berlinből is támogatnak, ám minimum a migráció és a klíma kérdéseiben – jelenleg –áthidalhatatlan a programok közötti különbség.

Marad az egyébként máig népszerű ÖVP-FPÖ kormányzás folytatása, vagy egy kisebbségi kormány, amelyet kívülről támogat valamelyik nagyobb párt. Utóbbi a német nyelvterületen még szokatlan, míg korábban Hollandiában, vagy jelenleg Dániában és Svédországban működő gyakorlatnak számít.

Kézenfekvő lenne a sikeres ÖVP-FPÖ kormányzás folytatása. Kizárták a migránsokat; 35 ledolgozott év után 1,200 euró minimális nyugdíjat vezettek be; míg a dolgozók és a középosztály terhein egy érdemi adóreformmal könnyítettek. Egy ellenzékbe vonuló FPÖ kénytelenül is közeledne a szocdemekhez, akikkel nyáron együtt vonták meg a bizalmat Kurz kancellártól, és akikkel együtt kormányoznak Norbert Hofer FPÖ-elnök tartományában, Burgenlandban. Az Ibiza-videó annyiban működött, hogy megtörte a Szabadságpárt szárnyalását és alaposan újraosztotta az osztrák politika lapjait.