Miért csökken az olajár?

Az olaj világpiaci árának alakulását nem csak a kereslet és kínálat törvénye határozza meg. Az árképzésbe néha a politika is beleszól, és nem mindig a környezetvédelem javára.

A 80-as években a Szovjetunió kivéreztetésére az USA Szaúd-Arábiával szövetkezve felpörgette az olaj kitermelését 1985-ben, aminek következtében az olaj világpiaci ára közel felére esett pár hónap leforgása alatt, és azon a szinten is ragadt néhány kilengéstől eltekintve egészen a 2000-es évek elejéig. Ezzel párhuzamosan a gazdasági-hadviselés keretében Európa 30%-kal csökkentette szovjet gázimportját.


Napjainkban az orosz költségvetési bevételek közel fele származik az orosz nyersanyag világpiaci értékesítéséből. A Gazprom számára a stabil jövedelmezőség a legfontosabb. Ennek érdekében vevőivel hosszú távú szerződéseket köt. Korábban 20-25 éveseket, de mostanában rövidülnek a szerződések. A Gazprom az elmúlt öt évben Lengyelországgal és Szerbiával 10-10 éves szerződést kötött, Bulgáriával 6+4 éveset. (A 20 éves magyar gázszerződés 2015-ben jár le.)

A szerződésben rögzített gázárak olajindexáltak. A nyersolaj hordónkénti ára a júniusi 105 dollárról novemberre 78 dollárra csökkent.

Összeesküvés-elméletek nincsenek. Összeesküvések igen.