Kiszelly Zoltán
Kiszelly Zoltán politológus

Miről tárgyalt Soros Brüsszelben?

30 milliárd eurós hitelfelvétel évente. Maradhat? Esetleg nem kérnek mellé egy szintén euró tízmilliárdos ukrán adósságkonszolidációt? - a sejtések szerint nagyjából erről beszélt Soros György amerikai állampolgár, tőzsdespekuláns az Európai Unió motorjának is nevezett Európai Bizottság elnökével. Brüsszelben. Vajon milyen irányba húz az a motor???

Soros György amerikai állampolgár mintha hazajárna az EU legfontosabb intézményeibe. Legutóbb tavaly június végén osztotta meg politikai megrendelését gondolatait az EP-vel, ahol a 751 képviselő közül egy frissen kiszivárgott jelentés szerint 226 emberre számíthat az “önzetlen filantróp”.


Korábbi álláspontját korrigálva, az évi egymillió helyett már “csak” évi 300-500 ezer migráns Európába engedését szorgalmazza, amire az EU-nak, mint első osztályú adósnak évi 30 milliárd eurót kéne felvennie. Azt már nem mondta, hogy vajon melyik konzorciumtól?

A migránsválság nem hozta el a várt katarzist, az EU még mindig nem alakult Európai Egyesült Államokká, így a politika és gazdaság lapjait világszerte keverő milliárdos tavaly év végén írásában vette le kezét a nagy tervet csak vontatva megvalósító Merkel kancellárról. Most talán Juncker bizottsági elnök kap új esélyt, esetleg megversenyezteti őt Merkellel.

Meg egy milliárdosnak is szüksége van pénzre. Még több pénzre. Annak ellenére is, hogy a hírek szerint a svájci jegybank 2015 januári, váratlan döntéséről Soros befektetési alapja egészen véletlenül “időben” értesült, így ők több ezer sufnituning spekulánssal szemben elkerülték a 30 százalékos bukást.

A svájci kalanddal szemben azonban itt van még Ukrajna esete, ahol a spekulánsnak a hírek szerint nem volt akkora szerencséje. 2015-ben még azt szorgalmazta egy cikkében, hogy az EU 20 milliárd euróval szanálja stabilizálja Ukrajnát. Brüsszeliül ez így hangzik: Az EU segítsen a privát befektetők ukrán állampapírok iránti bizalmának helyreállításában. Ez azóta is várat magára, hiszen Brüsszel sem akar egy feneketlen hordóba vizet önteni. Az a fránya korrupció.

Az, hogy Ukrajna március végén új szabályokat fogadott el a külföldi érdekeket szolgáló, kőkeményen politizáló álcivil szervezetek működésére, nem érte el a hasonló hazai szabályozás miatt aggódó brüsszeli politikusok és hazai ellenzéki médiumok ingerküszöbét. Ukrajnában főként a magukat “korrupcióellenesnek” mondó szervezeteket kötelezték arra, hogy szervezeteik és vezetőik tárják fel anyagi helyzetüket.

Itt zárul a kör. A brüsszeli folyosói pletykák szerint Soros György személyesen jött Brüsszelbe, hogy lendítsen egyet a dolgok számára elégtelen mentén. Újabb pénz kell, szinte mindegy is, hogy a migránsokból, Ukrajnából, vagy máshonnan, csak az EU pénze legyen. Clintonné bukása után Trumptól ugyanis nem sok jóra számíthat. Ebből a befektetőknek fizetendő osztalék mellett egyészen biztosan futna majd a többi politikai célra is.