Lánczi Tamás
Lánczi Tamás politológus

Mindennapi fake news 3.

„Direkt sunnyogott a kormány az 1300 menekült befogadásáról” – bömböli a ballib sajtó.

A lassan egy hete tartó ellenzéki offenzívának valójában semmi köze a bevándorlás kérdéséhez, egyetlen célja a kormány három éve következetesen képviselt – és a szavazók döntő többsége által támogatott – migrációs politikájának hiteltelenítése. Pedig kormányzati sunnyogásról szó sincs, sokkal inkább egy, az ellenzéki média által felépített, hazugságokra épülő lejárató akciónak vagyunk szemtanúi.


A ballib média első hazugsága az, hogy a kormány titkolózott. Az igazság ezzel szemben az, hogy a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal adatait bárki nyomon követheti a Hivatal weboldalán. Sőt, a témáról az ellenzéki sajtó már a tavalyi évben is beszámolt – legalább harminc alkalommal.

Másodszor pedig azért hazudik az ellenzéki sajtó, mert tudatosan összemossa a letelepítésre szánt kvótamigránsokat azokkal az oltalmazottakkal, akik hitelt érdemlően bizonyították személyazonosságukat és jogosultságukat a védelemre, és akiknek Magyarország oltalmazotti – vagyis egy átmeneti védelmi – státuszt biztosít a letelepítés szándéka nélkül.  

De ne felejtsük el, kampány van, és az ellenzék bevándorláspárti álláspontja rendkívül népszerűtlen a választók körében. A Soros-Simicska médiabirodalomnak tehát nincs más választása, minthogy megpróbálja lejáratni a kormány – egyébként Európában egyedülálló következetességgel végigvitt – bevándorlás-politikáját. Az ellenzék a régi, jól ismert eszközt alkalmazza: ha valakit nem tudsz meggyőzni, akkor zavard össze félinformációkkal, hazugságokkal. Láttuk már ezt a módszert 2002-ben is, amikor 23 millió románnal riogattak, vagy amikor tudatosan megkonstruálták a „köteles beszéd” körüli hisztériát.

Szomorú, hogy ma azok a sajtóorgánumok is segítő kezet nyújtanak ebben a hazugságkampányban, amelyek 2004-ben, a kettős állampolgárságról szóló népszavazás idején még átláttak a szitán.

 

(Kép forrása itt.)