Lánczi Tamás
Lánczi Tamás politológus

Mindennapi fake news 2.

Egy igazi gyöngyszemre bukkantunk a liberális álhírgyártás hazai iparában.

„Térfigyelő kamerákat szereltek az ellenzék által támogatott hódmezővásárhelyi független jelölt háza elé.” – olvashatjuk a szélsőbaloldali Mérce blogon. A cikk fő állítása az, hogy a térfigyelő kamerát azért az adott helyen és időben szerelték fel, hogy megfigyelhessék a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választás ellenzéki jelöltjét. Újabb ékes bizonyítéka a Magyarországon dúló megfélemlítésnek, diktatúrának és jogtiprásnak!


Az objektív és mértéktartó sajtó munkatársai rohamtempóban vették át az álhírt. A 444.hu drámai hangvételű cikkében megállapítja, hogy „a módszer teljesen illik a városban megszokott eljárásokra a másként gondolkodókkal szemben”, a hvg.hu pedig „Bejelentette indulását a választáson, térfigyelő kamerát szereltek az utcájába” címmel énekelte meg a fake news-t. Néhány órás késéssel ugyan, de természetesen az index.hu is beszámolt az ellenzéki jelölt elleni terrorról.

A liberális médiában pörgetett álhírrel szemben a valóság az, hogy a hódmezővásárhelyi térfigyelő kamerákról nem néhány nappal ezelőtt, hanem minimum egy éve született döntés. Az önkormányzat már 2016-ban tervbe vette a városi térfigyelő-kamerarendszer bővítését, 2017 februárjában pedig kihirdette a kamerarendszer bővítéséről szóló közbeszerzési pályázat nyertesét. Az év májusában arról is döntést hozott a testület, hogy a kamerarendszert a Kertvárosban is kiépítik.

Azt ugyanis csak a ballib sajtó gondolja, hogy egy önkormányzat úgy működik, hogy valaki az asztalra csap, és másnap már indulnak is kamerát szerelni. A valóságban egy ilyen intézkedést hosszas előkészítés, testületi döntések, eszközbeszerzés stb. előzik meg. A liberális sajtót azonban régóta nem érdekli a valóság, inkább a maguk által fújt buborékban élik le frusztráltan boldogtalan életüket.

 

(Kép forrása itt.)