Edward Blake
Edward Blake

Milyen lista? Hát a szocialista!

Az ellenzéki pártok azt ígérték, hogy október 23-ára készen lesz a közös baloldali országos lista, a tél pedig nem az egymás közötti csatározásokról és háttéralkukról fog szólni, hanem arról, hogy mit is ígérnek a magyar választópolgároknak. Nem így lett.

Az ellenzéki pártok saját elmondásuk szerint azért rendezték meg a baloldali előválasztást, hogy szokásaiktól eltérően ezúttal ne füstös szobákban dőljön el, hogy melyik párt melyik körzetben indítja el jelöltjét, hanem a választók mondhassák ki a végső szót arról, hogy kit tartanak a legesélyesebb képviselő-jelöltnek a Fidesz-KDNP politikusával szemben tavasszal. Ehhez képest tudjuk mi történt: a baloldal pártjai különböző dealek megkötésével léptetgették vissza egymás javára politikusaikat úgy, hogy a baloldali választónak a végén minél kevesebb választása lehessen. De ez csak az egyéni választókerületekre vonatkozott.


Az országos lista tekintetében ugyanis semmilyen előválasztás nem volt, bár több párt részéről igény az lett volna rá. Ennek ellenére még a folyamat demokratikus látszatára sem ügyeltek. A mai napig nem tudjuk ugyanis, hogy pontosan kik és milyen szempontrendszer szerint fognak dönteni az országos lista összeállításáról. Korábban ugye még arról volt szó, hogy ehhez közvélemény-kutatásokat fognak az ellenzéki pártok felhasználni, de hogy pontosan mely cégekét, milyen időintervallumon, mintán, arról fogalmunk sincs. Persze az még a jobbik eset lenne, ha csak mi nem tudnánk, hogy hogyan is fog összeállni az országos lista, ennél azonban nagyobb baj – számukra –, hogy mindezzel olyan vezető politikusok sincsenek tisztában, mint például az MSZP társelnöke, Kunhalmi Ágnes.

Az ellenzéki pártok egy része jelenleg ott tart, hogy a saját listáját összeállította, holott az eredeti ígéret szerint a közös listaállítással kellett volna végezni október 23-áig. Egyelőre azonban csak a Párbeszéd, a Momentum, az MSZP és az LMP listája ismert, valamint elvileg az, hogy első helyeken az előválasztáson elindult miniszterelnök-jelöltek foglalnak majd helyet. Hogy miért? Bizonyára az ellenzéki spindoktorok úgy gondolják, hogy a Városháza-eladási ügybe keveredett Karácsony Gergely – aki egyébként bejelentette, hogy nem lesz képviselő – egy húzónévnek számít, vagy a szintén botrányok sorozatát produkáló Jakab vinné a tömegeket az urnákhoz? Esetleg a 3,4 százalékot szerzett Fekete-Győr András?

Ennél azonban sokkalta rosszabb képet festenek az eddig megismert pártlisták. Azokat elnézve ugyanis teljesen egyértelmű, hogy Márki-Zay Péter nem váltotta le az ellenzéket. A Momentum listáját ugye Fekete-Győr András vezeti, az LMP listáján Ungár Péter előzi a párt társelnökét Kanász-Nagy Mátét, azonban ennél is érdekesebb, hogy a másik társelnök, Schmuck Erzsébet helyet sem kapott rajta. A szocialista pártén Tóth Bertalan az első, őt követi Molnár Zsolt, de ott van a patkányozó Bangóné, valamint Gurmai Zita is. A sor természetesen még bőven folytatható.

Azonban ne feledkezzünk el arról, hogy a listaállítást tovább bonyolítja, hogy Márki-Zay Péter egy hetedik frakciót is szeretne magának. Mégpedig két nemlétező „jobboldali” párt összeolvadásából, melyek tagjai olyan leharcolt „szakemberek”, mint a Bod Péter Ákos, vagy Mellár Tamás. Meglepő lenne, ha nem a Jurassic Park nevet választanák az új formációnak.

Hogy hogy lesz ebből egy lista? Az biztos, hogy az árulások magyar csúcstartója, Hadházy Ákos már be is jelentette, hogy ő ugyan nem fog egy olyan listára szavazni, melyen ott van az MSZP-s Molnár Zsolt, ezért inkább a Kétfarkú Kutyapártot támogatja majd listán. És kivételesen, mégis ki hibáztatná ezért?