Lánczi Tamás
Lánczi Tamás politológus

Migránsokkal a magas ingatlanárak ellen

Több migráns befogadásáért tüntettek a hétvégén Barcelonában. A 160 ezres menet résztvevői azt követelték a madridi kormánytól, hogy Spanyolország több bevándorlónak biztosítson menekültstátuszt.

A spanyol kormány még 2015-ben tett ígéretet közel 17 ezer migráns befogadására, de eddig mindössze 1100 bevándorlót helyeztek át az országba, elsősorban olasz és görög táborokból.

A menethez csatlakozott Ada Colau, Barcelona polgármesterasszonya is. Colau 2015 júniusában lett a város vezetője, miután pártja, a szélsőbaloldali Podemos támogatását élvező „Barcelona Közösen” szerezte a legtöbb szavazatot a helyhatósági választáson.

(Kép forrása: itt.)

Az a Colau, akit a The Guardian Európa legszélsőségesebb polgármestereként jellemez, két évvel ezelőtt azzal kampányolt, hogy kisöpri a turistákat Barcelonából, mert sokak szerint miattuk szabadultak el az ingatlanárak a városban. Abban ne keressünk logikát, hogy miért jó az, ha a turisták helyét bevándorlók veszik át, bár kétségtelen, hogy a migránsok tömeges megjelenése levinné az ingatlanárakat.


Némi magyarázatként szolgálhat Colau asszony mozgalmár múltja. Colau politikai karrierjét az Occupy nevű anarchista szervezetben kezdte. Ez az a mozgalom, ami magáningatlanok elfoglalásával vált hírhedtté, és mellesleg erősen antiszemita felhangokat is hallat. De úgy tűnik, ez manapság már bocsánatos bűn a baloldalon.

Akik Colau asszony munkásságát olvasva azt várják, hogy a történetben valahol felbukkan Soros György, nem tévednek. Colau és pártja tavaly decemberi, Belgrádban megrendezett konferenciáját nem más finanszírozta, mint az amerikai üzletember. Nem lepődnénk meg, ha időközben kiderülne, hogy a hétvégi Barcelona-tüntetés mögött is ott állnak Soros szervezetei.

A spanyol gazdasági helyzetet kicsit is ismerők eltűnődhetnek azon, mi szüksége van az Európai Unió egyik legmagasabb munkanélküliségi rátájával (18,7 százalék) küszködő országnak harmadik világbeli migránsokra. (Összehasonlításképpen: Magyarországon a munkanélküliségi ráta kevesebb, mint 5 százalék.) Talán érdemes lenne ezt is szem előtt tartania azoknak, akik több bevándorlót szeretnének látni Spanyolországban.

Egyébként sem kell messzire menniük a spanyoloknak, ha nagyon szükségük van migránsokra: ott vannak a két észak-afrikai kolónia, Ceuta és Melilla városok 6 méteres kerítéseinek túloldalán. Épp a napokban mászott át vagy ötszáz. Ennyi talán elég lesz egy időre.